Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή δύναμη! Με υγεία για να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, αλλά και να παλέψουμε απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που γεννά η κυβερνητική πολιτική.

Όπλο μας είναι η συλλογική δράση, το δυνάμωμα του σωματείου μας. Εκεί είναι το αποκούμπι όλων μας.

Στη δύσκολη χρονιά που έρχεται έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε εκείνες τις αποφάσεις της ΓΣ της ΔΟΕ, που πάρθηκαν κάτω από την παρέμβαση και την πίεση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών.

Ενάντια στην αξιολόγηση, που έχει σκοπό να κάνει το σχολείο πιο ταξικό, οικονομικά αυτόνομο (δηλαδή να αναζητά χορηγούς και να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς) και τους εκπαιδευτικούς άβουλα όργανα υλοποίησης αυτών των κατευθύνσεων, υπάρχει ξανά απόφαση για απεργία- αποχή. Το γεγονός ότι είναι πανελλαδική απόφαση είναι θετικό, ανοίγει προοπτικές να αντιμετωπιστούν με καλύτερους όρους οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, ειδικά σε νεοδιόριστους.

Η νέα χρονιά επίσης μας βρίσκει με χιλιάδες κενά στα σχολεία, με χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους. Οι μαζικές προσλήψεις που είναι αίτημα όλης της κοινωνίας δε γίνονται, καθώς στη ζυγαριά “κόστους- οφέλους”, οι ανάγκες των παιδιών για μόρφωση δεν ιεραρχούνται. Είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση η κατεύθυνση που πρακτικά υπάρχει για κόψιμο των παράλληλων στηρίξεων. Είναι ντροπή παιδιά με διαγνώσεις που με κατάλληλη βοήθεια μπορούν να προχωρήσουν πιο ομαλά στο σχολείο, στερούνται αυτή τη βοήθεια.

Στο νησί μας συνεχίζει να υπάρχει η κατάσταση με τα κτιριακά προβλήματα, απόρροια και του φονικού σεισμού του 2020. Είναι ντροπή σχολεία να είναι σε κοντέινερ τρία χρόνια μετά και να μην έχουν αρχίσει πρακτικά οι εργασίες σε αυτά. Αν ήταν έργα που αφορούσαν το κεφάλαιο θα γινόντουσαν fast track!

Και τη νέα χρονιά θα είμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβειαΟι μισθοί μας είναι χαμηλοί και θα παραμείνουν, καθώς οι λεγόμενες αυξήσεις που έχει ανακοινώσει από 1/1 η κυβέρνηση είναι ψίχουλα. Πρακτικά οι μισθοί μας θα είναι κάτω από τα επίπεδα του 2009. Και αυτά την ώρα που τα καύσιμα έχουν πάρει πάλι την ανηφόρα, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ απλησίαστες. Ταυτόχρονα ειδικά οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές (και όχι μόνο) είναι αντιμέτωποι με τα νοίκια, αλλά και τα πανάκριβα εισιτήρια σε ακτοπλοΐα και αεροπορικές εταιρίες, που κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος για να πάει κάποιος σπίτι του και να γυρίσει.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα προβλήματα είναι παρόντα και είναι πολλά. Όμως η νέα χρονιά να ξεκινήσει με αισιοδοξία, με την πίστη ότι μαζί με το σωματείο και με την πάλη μας, μπορούμε να αντισταθούμε και να πετύχουμε νίκες. Με συλλογική δράση και αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να οργανωθεί η πάλη. Άμεσα να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ και να μπει προγραμματισμός δράσης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συσκέψεις και συνελεύσεις, σε συντονισμό με τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία, αλλά και με τα εργατικά σωματεία του νησιού.