ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης των πληθυσμών Ρομά προτάθηκαν στην Επιστημονική ημερίδα που οργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΚΕΔΕ χθες, Πέμπτη 12 Απριλίου, στην Αθήνα.

 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

 

  1. Παροχή στέγης για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης.

 

  1. Ανάπτυξη ενός πακέτου υπηρεσιών υποστήριξης και κοινωνικής παρέμβασης στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής ένταξης.

Μέχρι το 2020 στόχος είναι:

  • Να αυξηθεί ο αριθμός των Ρομά που εγγράφονται στα σχολεία
  • Να μειωθεί το επίπεδο της αδήλωτης εργασίας και να προωθηθούν οι επιχειρηματικότητα και η καλύτερη πρόσβαση στη νόμιμη αγορά εργασίας για τους Ρομά
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη.

 

  1. Ανάπτυξη ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου μέσω της χειραφέτησης και συμμετοχής των ίδιων των Ρομά στις σχετικές διαβουλεύσεις.

 

Ο στόχος αυτής της φιλόδοξης προσέγγισης είναι ο τερματισμός του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, μέσω της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων ανά τομέα.

 

Στην επιστημονική αυτή ημερίδα στην οποία προέδρευε ο κ. Αγγελόπουλος ως Αντι-πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, απηύθυναν μεταξύ άλλων χαιρετισμούς και παρεμβάσεις ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, που στηρίζει τη μεγάλη αυτή προσπάρθεια και η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του Υπ. Εργασίας κ. Κατερίνα Γιάντσιου, που παρουσίασε τη λειτουργία της νέας Γραμματείας. Παράλληλα, τοποθετήσεις έκαναν ο κ. John Warhisham, θεματικός ομιλητής του Κογκρέσου σε θέματα Ρομά και ο κ. Michaël Guet από την ομάδα του Συμβούλιου της Ευρώπης για θέματα Ρομά.

 

Η ημερίδα (που διοργανώθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου) έκλεισε με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης εναντίον των διακρίσεων των πληθυσμών Ρομά.