Μεσαιωνική συναυλία  θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Δόρυσσα την Παρασκευή 13/7.

Έργα των τροβαδούρων ανάμεσα σε Βυζάντιο και Δύση με το σύνολο του σεμιναρίου της Θερινής Ακαδημίας του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση των FrancisBiggi και Δημήτρη Κούντουρα

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική συναυλία μεσαιωνικής μουσικής με όργανα της εποχής.

Το φωνητικό/οργανικό σύνολο αποτελείται από τους σπουδαστές της θερινής Ακαδημίας και αποτελείται μια διεθνή ομάδα μουσικών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.α. Τα πλούσια σε αναφορές ραψωδικά έργα των τροβαδούρων μας μεταφέρουν στον μακρινό 13ο αιώνα και στην Φραγκοκρατία στην Ελλάδα.

 

Θερινή Ακαδημία

 

Η φετινή πρώτη Θερινή Ακαδημία που πραγματοποιείται στη Σάμο χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας δυο ιστορικών Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών φορέων: της Ανώτατης Σχολής Μουσικής της Γενεύης και του Ωδείου Αθηνών.

Οι κκ. FrancisBiggi και Δημήτρης Κούντουρας, καθηγητές των δυο παραπάνω ιδρυμάτων, καθοδηγούν τους επίλεκτους σπουδαστές της Ακαδημίας σε μια συναρπαστική εξερεύνηση της μουσικής που αναπτύχθηκε στον φραγκοκρατούμενο Ελλαδικό χώρο του 13ου αιώνα ως αποτέλεσμα της συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών κι ευαισθησιών και, ως επιστέγασμα της έρευνας αυτής, προσφέρουν στο κοινό τη σπάνια μουσική εμπειρία μιας συναυλίας στην οποία θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής αυτής.

Ανοιχτές για το κοινό είναι οι διαλέξεις το πρωί την Κυριακή 8/7, την Δευτέρα 9/7, την Τετάρτη 11/7 και την Πέμπτη 12/7, από 10:00 π.μ. μέχρι 11:00 π.μ.

Βιογραφικό Σημείωμα

Δημήτρης Κούντουρας

 

Ειδικεύεται σε ιστορικά είδη φλάουτου και στην ερμηνεία και την Ιστορία της Μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε συναυλίες σε Ευρώ πη και Ασία, μεταξύ άλλων στη Σάλα Βένρτι του  Μιλάνου, στην Πάμπλο Καζάλς του Τόκυο, στο Κοντσερτχάουζ της Βιέννης,

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Γ.Σ. Μπαχ της Ρίγας, στο Στυριάρτε του Γκρατς, στο διεθνές Φεστιβάλ του Μπαχρέιν κ.α.

Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου ExSilentio ενώ έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα Αθηνών, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, με την HarmonyofNationsBaroqueOrchetsra κ.α.

Έχει ηχογραφήσει με το ExSilentio για τις γερμανικές εταιρίες Talanton και CarpeDiem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις MDG και DECCA.

Σπούδασε στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής της Ουτρέχτης, του Μιλάνου, της Βιέννης και του Τρόσινγκεν και είναι διδάκτορας μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του «Οι τροβαδούροι στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης, 1204» (Νεφέλη/Fairead 2017).

Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο παν/μιο Θεσσαλονίκης.