ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μια σειρά από δράσεις πραγματοποιούνται τον Ιούνιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου»με την υποστήριξη της Ολυμπιονίκη, Κλέλιας Πανταζή

Η πρωτοβουλία, μια κοινή προσπάθεια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην ανάδειξη μιας σειράς παρεμβάσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων της Μυτιλήνης: την ανακατασκευή και την ανάπτυξη των περιοχών του Κάστρου της Μυτιλήνης και τις διαδρομές του Κάστρου, μέσα από τους πεζόδρομους και τους ποδηλατοδρόμους που περιλαμβάνουν σημαντικές ρυθμίσεις προς όφελος όλων των κατοίκων.  Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις παραπάνω παρεμβάσεις είναι 6.995.747€ από τα οποία 5.596.598€ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα που επισημαίνονται μέσω της πρωτοβουλίας είναι:

1.    Η ενίσχυση και βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Το συνολικό έργο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης και την οργανική σύνδεσή της με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει την ολική αποκατάσταση και ανάδειξη δύο (2) κατοικιών της οθωμανικής εποχής εντός του Κάτω Κάστρου, τη στερέωση τμημάτων του θαλάσσιου τείχους, τη δημιουργία μεγάλου ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων και τη δημιουργία του κεντρικού διαδρόμου για την κυκλοφορία των πεζών μέσω ποδηλατοδρόμου, που θα συνδέει το βόρειο με το νότιο λιμάνι της πόλης.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1.700.000 ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

 

2.    Αποκατάσταση της περιφερειακής διαδρομής του Κάστρου της Μυτιλήνης – Κατασκευή δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου. Το έργο αφορά την ανάπλαση της περιφερειακής οδού γύρω από το Κάστρο της Μυτιλήνης, ξεκινώντας από το Άγαλμα της Ελευθερίας στην άκρη της σύγχρονης πόλης και καταλήγοντας στην άλλη πλευρά της πόλης – στο παλιό τμήμα. Στόχος είναι η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση όλης της περιοχής. Κατά μήκος του σημερινού άξονα ήπιας κυκλοφορίας δημιουργείται δρόμος για την κυκλοφορία ελαφρών οχημάτων, με αναστροφή μέσω κυκλικού κόμβου και ένας ποδηλατόδρομος ο οποίος είναι διαθέσιμος για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες.

 

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2.145.747 ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

 

  1. Εδραίωση και αποκατάσταση της βορειοανατολικής έκτασης του οχυρωματικού τείχους του Άνω Κάστρου και αποκατάσταση οικίας της οθωμανικής περιόδου στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

 

Το έργο αφορά:

α) Στερέωση και αποκατάσταση του βορειοανατολικού τμήματος Β στα τείχη του Άνω Κάστρου της Μυτιλήνης (νότια της πύλης του Βυζαντίου), που είναι το πιο αναγνωρίσιμο τμήμα του Κάστρου.

β) Αναπαλαιώνεται κατοικία Οθωμανικής περιόδου στο Κάτω Κάστρο για ψηφιακές παρουσιάσεις.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2.350.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

 

  1. Στερέωση και αποκατάσταση ΒΑ τμήματος του οχυρωματικού τείχους Κάστρου Μυτιλήνης.

 

Το έργο για την αποκατάσταση του βορειοανατολικού τμήματος του οχυρωματικού τείχους του Κάστρου της Μυτιλήνης ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου και πολύπλευρου έργου που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης και την εδραίωση και αποκατάσταση των ερειπωμένων τμημάτων των τοίχων του. Το μνημείο αναβαθμίζεται και λειτουργεί ως σημαντικός πόλος αστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 800.000 ευρώ,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (κατά 80%) και την εθνική συνεισφορά (κατά 20%).

Το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης και το πιο εμφανές για όποιον πλησιάζει την πόλη ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς. Η αποκατάσταση ολόκληρου του Κάστρου και η ένταξή του στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης βελτιώνει την ελκυστικότητα της πόλης, επίσης θα προσφέρει στους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης, αλλά και στους επισκέπτες της, ένα πολυπολιτισμικό πεδίο και εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς και μετακίνησης εντός της πόλης.

 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

18 Ιουνίου, Περιοχή: Τσαμάκια Μυτιλήνης, Ώρα: 17:30 – 22:30 :

17.30 – 20.00 Τρέξιμο και περπάτημα με τους «Lesvos Runners»
( 1ο loop: Άτομα με Ειδικές Ικανότητες- 2ο loop: Γονείς και Παδιάεώς 12 ετών – 3ο loop: 12+ ετών)
20.00 – 20.45 ENTER, LEARN, ENJOY- Διαδραστικό παιχνίδι της Ευρώπης
20.45 – 22.00 Συναυλία Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης «MovieMusic»

 

19 Ιουνίου,Περιοχή: Κάτω Κάστρο, Ώρα: 18:00 – 22:30 :

18.00 – 20.00 Ποδηλατοδρομίες με τον «Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου», για παιδιά από 6-16 ετών
18.30 – 20.00 Διαδραστικό παιχνίδι Κάστρου με το Πολύτροπον «Ανακατασκευάζοντας το Κάστρο της Μυτιλήνης» για παιδιά 6-12 ετών
21.00 – 22.30 Συναυλία Ανδριάνας Μπάμπαλη

Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου, τις δράσεις, θα συντροφεύει μικρούς και μεγάλους το περίπτερο «EUROPE DIRECT Βορείου Αιγαίου»

Τ͟η͟ν͟ ͟Κ͟υ͟ρ͟ι͟α͟κ͟ή͟ ͟σ͟τ͟ο͟ ͟Κ͟ά͟τ͟ω͟ ͟Κ͟ά͟σ͟τ͟ρ͟ο͟ ͟μ͟π͟ο͟ρ͟ε͟ί͟τ͟ε͟ ν͟α͟ ͟ε͟π͟ι͟σ͟κ͟ε͟φ͟θ͟ε͟ί͟τ͟ε͟ ͟τ͟ι͟ς͟ ͟ε͟κ͟θ͟έσ͟ε͟ι͟ς͟:

«Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου

«Με το φακό της ΦΕΜ: Παρελθόν και παρόν στο Κάστρο Μυτιλήνης» της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε:

Στην παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγινε μια τεράστια προσπάθεια για την αναμόρφωση και ανάπλαση της πόλης με κέντρο το Κάστρο της. Η προσπάθεια της βελτίωσης της αστικής κινητικότητας θα συνεχιστεί και στην νέα προγραμματική Περίοδο και είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι θα αναμορφώσουμε τις πόλεις των νησιών μας και θα τις παραδώσουμε ακόμα πιο λειτουργικές και όμορφες στους νησιώτες μας. Η Μυτιλήνη αλλάζει πρόσωπο, τόσο με αυτά τα έργα όσο και με τα ήδη έτοιμα να υλοποιηθούν στο λιμάνι και στην πόλη της και πλέον στέφει το βλέμμα της με αισιοδοξία στο θαλάσσιο μέτωπο της.    Την πρωτοβουλία υποστηρίζει η γνωστή Ολυμπιονίκης Κλέλια Πανταζή, η οποία είναι η πρωταγωνίστρια σε βίντεο που υποστηρίζει την πρωτοβουλία και δηλώνει:

Η «Ευρώπη στην περιοχή μου» είναι μια πρωτοβουλία επικοινωνίας που δημιουργήθηκε από κοινού και στοχεύει να παρουσιάσει τη δράση τής ΕΕ για τις Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη. Μαζί με τις Περιφέρειες εταίρους και τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, δημιουργούμε εργαλεία και ευκαιρίες επικοινωνίας με τους πολίτες για να δείξουμε τι είναι δυνατό κοντά τους χάρη στις προσπάθειες συγχρηματοδότησης μεταξύ της ΕΕ και των Περιφερειών τους.