Με σαμιώτικους χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λυκούργος , κρασιά, ορχιδέες και πολλά χαμόγελα υποδέχτηκαν τους 397 Αμερικανούς μαθητές και φοιτητές που αποβιβάστηκαν το πρωί της Τρίτης από το κρουαζιερόπλοιο  CELESTYAL NEFELH . Στη μία το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε  η επίσημη τελετή υποδοχής  από το Επιμελητήριο Σάμου, τον Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα και τη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου και τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ. Από τον ΕΟΣΣ παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ και  ο υπεύθυνος πωλήσεων Τίτος Φρατζής μοιράζοντας γλυκό κρασί και ενημερωτικά φυλλάδια για τα κρασιά.

Οι τουρίστες ήταν κατενθουσιασμένοι από την θερμή υποδοχή δηλώνοντας λάτρεις της Σάμου και εντυπωσιασμένοι από το  μπλε χρώμα της θάλασσας.

Τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκούργος , παιδιά και ενήλικες παρουσίασαν χορούς από την Σάμο και την Ικαρία και στο τέλος τουρίστες και Σαμιώτες έγιναν ένας μεγάλος κύκλος και χόρεψαν ως την ώρα που το κρουαζιερόπλοιο επέστρεψε από το Κουσάνατσι  με καθυστέρηση μισής ώρας περίπου για να πλαγιοδετήσει και να επιβιβάσει τους Αμερικανούς φοιτητές για τον επόμενο προορισμό την Πάτμο.

Το Μεγάλο Σάββατο θα  γίνει η επόμενη προσέγγιση κρουαζιεροπλοίου στο λιμάνι Πυθαγορείου με 700 επιβάτες.

Ως ένα πολύ μεγάλο βήμα χαρακτήρισαν όλοι οι φορείς που παρευρέθηκαν  στην εκδήλωση την πλαγιοδέτηση του κρουαζιεροπλοίου στο λιμάνι Πυθαγορείου και ιδιαίτερα ευχαρίστησαν για αυτό τον Σαμιώτη καπετάνιο Νεκτάριο Ρήγα για αυτή την προσπάθεια που θα αναβαθμίσει τον τουρισμό κρουαζιέρας.