Στην κοιτίδα του πολιτισμού το Αιγαίου και συγκεκριμένα στο νησί του Πυθαγόρα πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση των αρχαίων αθλητικών αγώνων στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ηραία πυθαγόρεια .

Επί 17 ολόκληρα χρόνια το φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια στην ακριτική Σάμο  δημιουργεί ροές πολιτισμού και συντελεί στην επισκεψιμότητα ανθρώπων από όλο τον κόσμο που αναζητούν συσχετισμούς με την γενέτειρα του Πυθαγόρα.

Ένα  φεστιβάλ που  έχει πλέον μία πολύ σύγχρονη μάτια και σέβεται την ιστορικότητα των θεμάτων. Παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο το έργο κορυφαίων προσωπικοτήτων που έζησαν στη Σάμο, όπως του Πυθαγόρα του Αρίσταρχου, του επίκουρου, του Αισώπου και άλλων  γεφυρώνονται στην υψηλού επιπέδου φιλοσοφική παρακαταθήκη της Ιωνίας με την σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα του νησιού της Σάμου.

Οι διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στους αρχαίους αθλητικούς αγώνες ξεκίνησαν το Σάββατο στις όχθες του ποταμού Ιμβρασου στο Ηραίον με την θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας εορτής των ιερέων με την   υψίφωνο Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και την ηθοποιό Τίνα Αλεξοπούλου να απαγγέλνουν τους ορφικούς ύμνους ενώ ακολούθησε συναυλία   στην κεντρική πλατεία του Ηραίου με το συγκρότημα «Lyre ‘n’ Rapsody» και στο χορό ήταν η   Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με την έναρξη του αγώνα δρόμου γυναικών στο ναό της Ήρας ενώ ακολούθησε η μεγάλη πομπή των ιεριών με τη συμμετοχή 150 και πλέον εθελοντών.

Ακολούθησε τελετουργικό μπροστά από το άγαλμα του Πυθαγόρα και η βραδιά έκλεισε με το μοναδικό συγκρότημα «Lyre ‘n’ Rapsody»και στο χορό τη  Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου που για άλλη μία βραδιά κατέπληξαν το κοινό.

Να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ Ηραία- Πυθαγόρεια έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ κλείνοντας φέτος τα 17 χρόνια του,έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός με παγκόσμια απήχηση καθώς προάγει και αναδεικνύει διεθνώς την ιστορική και πνευματική συνέχεια της Σάμου.

Το φεστιβάλ τέλει υπό την αιγίδα του υπουργείου εξωτερικών, του γραφείου της ευρωπαϊκής επιτροπής Ουνέσκο στην Αθήνα αλλά και της ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής.

Διοργανώνεται από τον Δήμο ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τα υπουργεία τουρισμού και πολιτισμού, τον πολιτιστικό σύλλογο “Λυκούργος” Πυθαγόρειου καθώς και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου.