ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όταν οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο στην μάχη των Πλαταιών ο Ελληνικός στόλος βρίσκονταν για αντιπερισπασμό στην βόρεια  έξοδο των στενών της Μυκάλης προς την Έφεσο , το σημερινό Κουσάντασι.
Το μήνυμα της νίκης εστάλη από τις Πλαταιές στην γειτονική Εύβοια ,από εκεί στην Άνδρο , από εκεί στο Δράκανο της Ικαρίας , στην περιοχή Φανάρι όπου και ο περίφημος Πύργος του Δημητρίου του Πολιορκητή ,από εκεί στην Σάμο στην περιοχή Πυργάκι των Δρακαίων και από εκεί στην Έφεσο( όπου ναυλοχούσαν Μονάδες του Ελληνικού Στόλου) με φωτιές και φωτεινά σήματα την πρώτη νύχτα μετά την περίτρανη νίκη, με τις λεγόμενες  φρυκτωρίες ένα πρωτόγονο αλλά αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνιών εκείνων των χρόνων.
Οι σχετικές υποδομές σώζονται ακόμα σε πολλά σημεία των  ασύρματων αυτών  επικοινωνιακών οδών  της στεριανής Ελλάδας και των νησιών μας.
Να μια ακόμα εναλλακτική δράση που μπορεί να κάνει ενδιαφέρουσες κάποιες ασέληνες νύχτες της Άνοιξης, του Καλοκαιριού και του Φθινοπώρου για μας και τους επισκέπτες μας.
Αξίζει , πιστεύω, να τολμήσουμε  σεβαστικά την αναβίωση αυτών των  ευρηματικών και πρωτοπόρων για την εποχή τους δράσεων ,άλλωστε μπορεί να οργανωθούν  εύκολα και δίχως ιδιαίτερο κόστος.