Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, το Γενέσιον της Θεοτόκου, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής στους Βουρλιώτες της Σάμου.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της Σάμου, αποτελεί την παλαιότερη μονή του νησιού, καθώς η ίδρυσή της ανάγεται στο 1566. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου συγκεντρώνει πλήθος πιστών για τον εορτασμό της.

Στον φετινό εορτασμό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, τη Μητρόπολη Σάμου εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος, και πλήθος κληρικών.

Η σημερινή ημέρα είχε ιδιαίτερη σημασία για την τοπική Εκκλησία, καθώς στην Ιερά Μονή τελέστηκε και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του πατρός Δημητρίου Ελευθερίου.

Η χειροτονία αποτέλεσε μια ξεχωριστή και συγκινητική στιγμή μέσα στον εορτασμό, με τον νέο πρεσβύτερο να εισέρχεται πλέον στην ιερατική διακονία και να αναλαμβάνει την αποστολή της προσφοράς και της διακονίας προς την Εκκλησία και τους πιστούς.

Η Παναγία Βροντιανή, γνωστή και ως Μονή Βροντά ή Κοκκαριανή, βρίσκεται κοντά στους Βουρλιώτες, σε υψόμετρο περίπου 450 μέτρων. Το μοναστηριακό συγκρότημα οικοδομήθηκε από τους μοναχούς Ιάκωβο και Μακάριο πάνω σε θεμέλια παλαιότερης μονής και αποτελεί διαχρονικά σημαντικό σημείο αναφοράς για τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Σάμου.

Η σημερινή πανήγυρη συνδύασε έτσι τον εορτασμό της μεγάλης θεομητορικής εορτής με ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκκλησιαστικό γεγονός, τη χειροτονία του νέου πρεσβυτέρου, σε έναν από τους ιστορικότερους και πλέον εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους του νησιού.