Με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, των τοπικών αρχών, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού τελέσθηκε η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρα στην Μονή του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου.

 

Εντός του ιερού ναού τελέστηκε η δραματοποιημένη ακολουθία που γίνεται με κατανυκτικό ύφος στην Σάμο , στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα.

 

Η θρησκευτική αυτή τελετή του ιερού Νιπτήρος μαρτυρείται από τον Δ’ αιώνα. Και συγκεκριμένα από τη σύνοδο της Ελβίρας, γύρω από τα 300 μ.Χ. Ήταν δε σε χρήση από πάμπολλα μοναστήρια, ιδίως επισκοπές, στους μέσους χρόνους. Κυρίως οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, από μίμηση προς το μεγάλο παράδειγμα του πράου Ναζωραίου, έπλυναν στο «παλάτιόν» τους, τα πόδια δώδεκα φτωχών πολιτών τους, φιλοδωρώντας τους στο τέλος.

Η όλη τελετή, ή καλύτερα η εικονική αυτή αναπαράστασις, δεν είναι παρά μια ανάμνησις και απομίμησις της έμπρακτης διδασκαλίας του Κυρίου, που θέλησε έτσι απλά, με το παράδειγμά του αυτό το συμβολικό, πλένοντας τα πόδια των μαθητών του, να διδάξει την απέριττη ταπεινοφροσύνη προς το πλήρωμα του πλανήτου μας, τους ανθρώπους.  Έτσι και ο Μητροπολίτης Σάμου πλένει τα πόδια των ιερέων του νησιού για να μεταφέρει νοερά τους πιστούς στο ανώγειο εκείνο πριν τον Μυστικό Δείπνο  και  θυμίσει το δίδαγμα του Ιησού.