Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΚΤΕΛ Σάμου,   θα καταθέσει την Πέμπτη η Περιφερειακή Ενότητα,   για τη διακοπή των δρομολογίων που μεταφέρουν μαθητές από και προς τις σχολικές μονάδες του νησιού, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης.

Ο κ. Πανουράκης  δήλωσε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ για τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων ενώ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι στις 31 του Δεκέμβρη  έλαβε εξώδικο με 8 τιμολόγια του ΚΤΕΛ  με την ίδια ημερομηνία τα οποία απαιτούσαν να πληρωθούν εντός τριημέρου.

«Το δημόσιο δεν μπορεί αυτόματα να πληρώνει τιμολόγια που λαμβάνει, υπάρχει μία διαδικασία. Είχαν απαίτηση όλα αυτά τα τιμολόγια να πληρωθούν εντός τριών ημερών. Το δημόσιο για να πληρώσει χρειάζεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του εργολάβου την οποία μας φέρανε στις 7 του μηνός. Τα τιμολόγια αυτά είναι σε διαδικασία εξόφλησης, αλλά χρειάζεται να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα, κάτι που το γνωρίζουν. Δεν αρνηθήκαμε πληρωμές», είπε ο κ. Πανουράκης και ανέφερε πως το ΚΤΕΛ το 2019 έχει εισπράξει περίπου 360 χιλιάδες ευρώ, ενώ η νυν περιφερειακή αρχή έχει πληρώσει περίπου 100 χιλιάδες ευρώ.

Ως προς το θέμα της εξόφλησης είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή και θα ολοκληρωθεί σύντομα για τα  δρομολόγια ως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης για το θέμα των συμβάσεων  που δεν έχουν υπογραφεί δήλωσε ότι μετά το διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου που απέβη άγονος,  η  υφιστάμενη σύμβαση παρατείνεται ως τα τέλη του  σχολικού έτους.

Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου αναφέρθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στην οποία αναγράφεται πως οι δαπάνες μεταφοράς των μαθητών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία πραγματοποιούνται για το σχολικό έτος 2019-2020, μέχρι και τη σύναψη σύμβασης, και καταβάλλονται νόμιμα εφόσον ο περιφερειάρχης βεβαιώνει με πράξη του τη μεταφορά των μαθητών. «Έχουμε την απόφαση του Περιφερειάρχη στις 11.09.2019 για παράταση των συμβάσεων και απόφαση της οικονομικής επιτροπής που σημαίνει πως όλα γίνονται βάση του Νόμου και δεν στέκουν αυτά που λένε πως είναι στον αέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από το ΚΤΕΛ γίνονται παιχνίδια εις βάρος των παιδιών. Εμένα με ενδιαφέρει να μετακινούνται τα παιδιά. Αύριο ο νομικός μας σύμβουλος θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και θα δούμε τι θα προκύψει. Προτεραιότητά μας είναι να μετακινούνται τα παιδιά στο σχολείο τους», τόνισε  ο κ. Πανουράκης.

Επίσης  τόνισε ότι οι γονείς που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους οι ίδιοι στα σχολεία θα επιδοτηθούν με όσα προβλέπει ο νόμος.

Από την πλευρά τους οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου ζητούν να δοθεί άμεσα λύση ώστε να μην χάσουν οι μαθητές διδακτικές ώρες .