Με άρτια οργάνωση, προσεγμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιουλίου στη Χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Αγώνες Δρόμου, προς τιμήν του ήρωα της διαφυγής 1941-44,  Καπετάν Μιλτιάδη Χούμα, που φέτος είχε ως δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο τον αγωνιστή Ιωάννη Χαχώλο, επίσης εκ Χώρας(1907-1955). Η μέριμνα της διοργάνωσης ήταν της οικογένειας Χούμα και της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, με αεικίνητους φροντιστές όλων τον γιό του ήρωα Γιάννη Χούμα και του προέδρου της Δ.Κ. Δημήτρη Τσιρίγου και την υποστήριξη μιας υπέροχης ομάδας εθελοντών.

Η ιδέα διεξαγωγής κατ΄ έτος των αγώνων ήταν του αείμνηστου Νικολάου Χούμα, που υπήρξε ο ίδιος μαραθωνοδρόμος με υψηλές συμμετοχές(Βοστώνη κλπ.) και ο οποίος πρόλαβε να δει την ιδέα του υλοποιούμενη μόνο την πρώτη χρονιά, μια και έφυγε από την ζωή στις αρχές του 2017.

Την αθλητική γιορτή άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δ.Κ. Χώρας, για να ακολουθήσει η κόρη του τιμώμενου Γιάννη Χαχώλου, φανερά συγκινημένη. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κυριαζής. Πρώτα δόθηκε η εκκίνηση του δρόμου 1000 μ.για παιδιά και στη συνέχεια των 6000μ. για τους μεγάλους.

Οι αθλητές που πήραν μέρος φέτος ήταν εκπληκτικά περισσότεροι μια και τις 48 του 2016 και τις 96 του 2017, υπερκέρασαν οι 178 φετινές συμμετοχές. Σε όλους τους αθλητές μικρούς και μεγάλους απονεμήθηκαν μετάλλια συλλεκτικά καθώς και ενθύμια συμμετοχής, ενώ και στον χώρο της πλατείας αλλά και στην διαδρομή υπήρχαν όλα όσα  ήταν απαραίτητα για τους αθλητές.

Στην διαδρομή των 6χλμ. πρώτος νικητής ήταν ο δρομέας Δημήτρης Σκαπέτης, που ήταν ο νικητής και του 2ου Ημιμαραθωνίου δρόμου Σάμου, τον περασμένο Μάρτιο. Εκτός από τους αθλητές από όλο το νησί συμμετείχαν αθλητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που υπηρετούν εδώ σε στρατό και σώματα ασφαλείας καθώς και 7 αθλητές από την Πορτογαλία, μέλη της εδώ δύναμης της FRONTEX.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, για τους 4ους Αγώνες δρόμου Μιλτιάδης Χούμας.

Φωτογραφίες από τους αγώνες, στην σελίδα μας στο Facebook