ΌΛΟΙ και ΟΛΕΣ στις ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την Υγεία που καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου και δεκάδες σωματεία και φορείς στη Σάμο και τα άλλα νησιά

 

ΣΑΜΟΣ: ΠΕΜΠΤΗ 2 Νοέμβρη, 6 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ

ΑΘΗΝΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., Υπουργείο Υγείας

 

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες

Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διαδηλώνουμε στην Αθήνα και στα νησιά μας! Απαιτούμε λύσεις τώρα!

 

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας στη Σάμο και τα άλλα νησιά είναι απαράδεκτη. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και μας καταδικάζει σε επικίνδυνες ελλείψεις.

Δεν πάει άλλο! Δεν ανεχόμαστε να θρηνούμε διαρκώς θύματα, να μην έχουμε τη δυνατότητα για πρόληψη, θεραπεία, περίθαλψη και υγεία δημόσια και δωρεάν. Να πρέπει να ξενιτευόμαστε και να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για υγεία, πανάκριβα εισιτήρια και λειψές συγκοινωνίες. Δεν είναι λύση οι μετακινήσεις προσωπικού, η ύπαρξη γιατρών μόνο στην τουριστική σεζόν. Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα μεγαλοκοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2023 να ζούμε χωρίς περίθαλψη. Η ανυπαρξία γιατρών εργασίας, επιθεωρήσεων εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» δεν είναι αποδεκτά ως «κανονικότητα».

 

Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει το λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Απαιτούμε λύσεις τώρα!

 

Διεκδικούμε:

 • Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Σάμου όπως οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, πνευμονολόγοι, ογκολόγοι, δερματολόγοι, αγγειολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, 3 γενικής ιατρικής για το τμήμα των επειγόντων και επιπλέον από τις ειδικότητες που υπηρετούν, 2 ενταντικολόγοι, 2 παθολόγοι, 2 γενικής χειρουργικής, 2 αναισθησιολόγοι, 2 ορθοπεδικοί, 3 παιδίατροι, 3 ακτινοδιαγνώστες.
 • Στελέχωση για λειτουργία σε 24ωρη βάση και πλήρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα Κέντρα Υγείας Καρλοβάσου και Βαθιού.
 • Στελέχωση σε Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία με γιατρούς γενικής ιατρικής και με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής.
 • Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό
 • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ για κάλυψη όλου του νησιού με 3 ασθενοφόρα όλο το 24ωρο. Να στεγαστεί το ΕΚΑΒ σε κατάλληλο κτήριο.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
 • Ανανέωση και επισκευή όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλες τις δημόσιες δομές του νησιού, μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο Σάμου.
 • Άμεση ανακαίνιση του κτηρίου του ΚΕΦΙΑΠ, στελέχωσή του με παιδιάτρους, παθολόγους, εργοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, διοικητικούς και προσωπικό καθαριότητας.
 • Στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε προσωπικό, ειδικά με παιδοψυχολόγο και παιδοψυχίατρο.
 • Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό.
 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
 • Στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Σάμο.
 • Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς
 • Να στελεχωθεί πολυιατρείο με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους στο ΚΥΤ της Σάμου που να λειτουργεί όλο το 24ωρο.
 • Εξετάσεις και μετακινήσεις ασθενών που δεν μπορεί να γίνουν στο νοσοκομείο να καλύπτεται η δαπάνη από το νοσοκομείο.
 • Κάλυψη όλων των δαπανών σε ιατρικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΠΥ όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ιατρού σε δημόσια δομή του νησιού άμεσα.

Η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου για Παναιγαιακό συντονισμό έχει βρει ανταπόκριση και το κοινό πλαίσιο υπογράφεται από Εργατικά Κέντρα, Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, δεκάδες σωματεία, συλλόγους, φορείς και συλλόγους των νησιών και των Αθηνών

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ