Με μαζική συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκφράστηκε στις ερωτήσεις και στη συζήτηση που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1-12-2018 η εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης με θέμα : «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ» με ομιλητή τον πρόεδρο της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε Σταύρο Τάσσο.

Στη κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΙΟΛΙΣ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ρούλα Στεφανάκη σημείωσε τη σημασία της πάλης του φιλειρηνικού κινήματος απέναντι στα δολοφονικά για τους λαούς σχέδια του ΝΑΤΟ και την σημασία της πρόσφατη έκδοσης της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε  «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» για να γνωρίζουμε όλα όσα έχουν σχέση με την λυκοσυμμαχία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε  περιέγραψε αναλυτικά την ιστορία του ΝΑΤΟ, τους λόγος της ίδρυσής του, το ρόλο του στο ματοκύλισμα λαών όπου τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων τους το απαιτούσαν, την υποκίνηση και υποστήριξη δικτατορικών τυραννικών καθεστώτων όπως τη δικτατορία 67-74 στην Ελλάδα, την ενθάρρυνση της Τουρκικής εισβολής στη Κύπρο κ.ά.

Στις μέρες μας -τόνισε ο Σταύρος Τάσσος – το ΝΑΤΟ χωρίς το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, έχει γίνει παγκόσμιος χωροφύλακας των μονοπωλιακών συμφερόντων και δυνάστης – σφαγέας λαών όπως συμβαίνει στη περιοχή της Μέσης Ανατολής ενώ έχει προηγηθεί ο διαμελισμός και η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας .

Τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια περιλαμβάνουν την περικύκλωση της Ρωσίας , την αντιμετώπιση της Κίνας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ τους για το μοίρασμα των αγορών και σ’ αυτά τα σχέδια όλοι οι λαοί , ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, θα βρεθούν θύματα για ξένα συμφέροντα.

Απέναντι σ’ αυτή τη κατάσταση τόνισε ο ομιλητής πρέπει να δυναμώσει το αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα, να δυναμώσει η πάλη των λαών κατά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του, αλλά και κατά της αστικής τάξης κάθε χώρας που ενισχύει αυτά τα σχέδια για τα δικά της συμφέροντα.

Το συμφέρον των λαών- κατέληξε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε βρίσκεται στον αντίποδα των μονοπωλιακών ανταγωνισμών, στην αμφισβήτηση της εξουσίας τους, για να υπάρξει πραγματική ειρήνη στο κόσμο , χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Στην εκδήλωση διακινήθηκε η έκδοση για το ΝΑΤΟ, ενώ ανακοινώθηκε ότι το φετινό Χριστουγεννιάτικο «Παζάρι της Ειρήνης» θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου και θα περιλαμβάνει Παιδική γιορτή με πλούσιο πρόγραμμα και θέμα την αλληλεγγύη στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Το ίδιο θέμα έ4χει και η φετινή πρωτοβουλία της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε για καμπάνια στα σχολεία και στη νεολαία γενικότερα με πρόσκληση για καλλιτεχνική δημιουργία με θέμα τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.