Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες τα ξημερώματα από το Εργατικό κέντρο Σάμου και κατοίκους του νησιού στο λιμάνι Βαθέως, στην ελλιμένιση του πλοίου  «BLUE HORIZON» στο λιμάνι βαθέως. Διατρανώνοντας τον αποτροπιασμό τους απέναντι στο έγκλημα που συντελέστηκε στο λιμάνι του Πειραιά με την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη, ακούστηκαν συνθήματα όπως:

‘’Το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί, του νεκρού Αντώνη θα γίνουμε η φωνή’’,

 ‘’Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές’’,

‘’Ακόμα ένα έγκλημα μας γέμισε οργή, είτε με τα κέρδη τους ή με τη ζωή’’ κλπ

Οι διαδηλωτές ήταν από νωρίς στο λιμάνι περιμένοντας υπομονετικά για τουλάχιστον 3 ώρες το πλοίο το οποίο κανονικά ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στις 2:55, φτάνοντας τελικά με 2 ώρες καθυστέρηση.

Μεταξύ άλλων το ΕΚΣ τόνισε:

 ‘’Όλος ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος, μια μέρα μετά την τραγική δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά όπου χωρίς καμία αιτία τον εμπόδισαν να μπει στο πλοίο με αποτέλεσμα να πέσει στη δίνη των μηχανών του. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, όπως και ορισμένων μελών του πληρώματος, που συμμετείχαν  στο απάνθρωπο περιστατικό. Το υπουργείο σε μηδενικό χρόνο κινητοποιεί τις λιμενικές αρχές όταν θέλει να καταστείλει κινητοποιήσεις εργαζομένων αλλά ακόμη μια φορά ήταν απών όταν έπρεπε να υπερασπιστεί την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

 Ο Αντώνης πνίγηκε σε μια κοινωνία-σύστημα η οποία απαξιώνει καθημερινά την ανθρώπινη ζωή, όπου οι σάπιες αξίες του ατομισμού και του κέρδους οδηγούν σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης, όπου κάποιος να πετάει έναν άνθρωπο μέσα στη θάλασσα και ενώ τον βλέπει να πνίγεται, να μην ιδρώνει το αυτί του. Και επειδή ο «χρόνος είναι χρήμα» για τις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν υπάρχει περιθώριο να υπάρξει καθυστέρηση κάνοντας ότι μπορεί για να σωθεί.’’

Καταλήγοντας:

‘’Να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά. Να καταδικαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της εφοπλιστικής εταιρείας, του υπουργείου ναυτιλίας και όσους από το πλήρωμα είχαν ανάμειξη με την δολοφονία. 

Ασφαλείς και φθηνές θαλάσσιες συγκοινωνίες για επιβάτες και ναυτεργάτες.

Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, η απάντηση κι εδώ είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!’’

Τέλος, το ΕΚΣ καλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη, την Τρίτη 12/9 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ, για συζήτηση και συντονισμό δράσης ώστε να δοθεί μαχητική, μαζική και αγωνιστική απάντηση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο-τερατούργημα.