Οι συμπλοκές μεταξύ ομάδας μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης   και μάλιστα με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα είχαν  ως αποτέλεσμα 15 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων  να διακομιστούν στο Νοσοκομείο της Σάμου αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι 14 εξ΄αυτών αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ( ράμματα και καθαρισμός των τραυμάτων) επέστρεψαν στο Κέντρο ενώ ο 15ος   νοσηλεύεται φρουρούμενος για περεταίρω εξετάσεις ο οποίος  φαίνεται ότι είναι και ο πρωτεργάτης των επεισοδίων.

Εξάλλου  το ίδιο βράδυ ένα περιστατικό κλοπής σημειώθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος  με τρεις μετανάστες  οι οποίοι μπήκαν  σαν κύριοι στο μπαρ και παρόλο που κάποιοι εργαζόμενοι  ετοιμάζονταν για να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες αυτοί ανενόχλητοι αφαίρεσαν   μπουκάλια με  αλκοολούχα ποτά και  όταν έγιναν αντιληπτοί τράπηκαν σε φυγή.

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που φαίνεται η κατάσταση να μοιάζει και πάλι ανεξέλεγκτη με αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών και με γεγονότα τα οποία εύκολα και γρήγορα μπορούν σε μια ανύποπτη στιγμή να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι σκηνές γύρω από το Κέντρο φανερώνουν ότι έχει υπερπολλαπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών και έχει γίνει μη διαχειρίσιμος. Οι μετανάστες , διαφορετικών εθνικοτήτων,  σχηματίζουν ομάδες μεταξύ τους  και είτε μέσα στο Κέντρο, όπου είναι πλημμελής η φύλαξη, είτε εκτός συμπλέκονται  για διάφορους λόγους.

Άμεσα και γρήγορα χρειάζεται να μειωθεί σε πρώτη φάση ο αριθμός στο Κ.Υ.Τ τουλάχιστον κατά το ήμισυ λόγω του ότι αυτή την ώρα έχει αγγίξει η έχει ξεπεράσει τις 4.000 αλλά και γιατί οι περισσότεροι από αυτούς  είναι νεαρής ηλικίας και λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στο νησί αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά που όμως παραμένει στην ουσία ατιμώρητη με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά και λόγω της αδυναμίας της φύλαξης του Κέντρου και της αστυνόμευσης της γύρω περιοχής.

ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ