ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

 

Ως γνωστόν ο Σαμιακός αμπελώνας παρουσιάζει μια μοναδική αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια δυόμιση χιλιάδων ετών και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πατρίδας μας, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα, ενδεικτικά, η Σάμος, μέσω του Συνεταιρισμού, κατέχει το 20% της αγοράς επιδόρπιων οίνων Vin du NaturelGrand Cruστην Γαλλία και έχει σημαντική παρουσία στις λοιπές διεθνείς αγορές όπου και απολαμβάνει πολλαπλές και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις κάθε έτος.

Ο Ιστορικός όμως αυτός Αμπελώνας, εδώ και αρκετά χρόνια έχει μπει σε μια τροχιά φθοράς και μείωσης πιεζόμενος από πολλούς παράγοντες. Η τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, η οικονομική κρίση, οι λαθεμένες εμπορικές τακτικές και οι λαθεμένες κρατικές πολιτικές, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συνετέλεσαν σήμερα η έκταση της καλλιέργειας και η παραγωγή σταφυλιού να είναι σχεδόν η μισή από ότι ήταν πριν από δύο δεκαετίες.

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια αναστροφής της πορείας από τον Ε.Ο.Σ.ΣAMOY, με στόχο την διάσωσηκαι περεταίρω ανάπτυξη του Σαμιακού Αμπελώνα. Η επιβίωση του αμπελιού στη Σάμο, και των ωφελημάτων που προέρχονται από αυτό, μέσω πολλαπλών συνεργειών, κρίνεται ζωτικής σημασίας για την επιβιώση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και την Εθνική μας συνέχεια, στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου εκτιμά ότι είναι απαραίτητες και προτείνειπρος την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον ίδιο,οι εξής μελέτες βάσης:

  • Στρατηγικός σχεδιασμός Σαμιακού Αμπελώνα και Σαμιακού κρασιού (Μελέτη αμπελοκαλλιέργειας, οινοποίησης,marketing).
  • Σχεδιασμός και Δημιουργία «Δρόμων του κρασιού της Σάμου» (οινοτουριστική μελέτη).

 

Η οικονομία της Σάμου έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα τόσο από την οικονομική κρίση των μνημονίων όσο και από τον κορωναϊό που διέλυσε κυριολεκτικά  τις τουριστικές δραστηριότητες του νησιού, που αποτελούσαν τον σοβαρότερο μέχρι σήμερα ,πυλώνα οικονομικής του ανάπτυξης.Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020 έδωσε την χαριστική βολή.

Είναι σαφές ότι το νησί πρέπει να αναπτυχθεί στηριζόμενο σε όλους τους τομείς της οικονομίας ώστε η ανάπτυξή του να πάψει να είναι επισφαλής και στρεβλή και να εξελιχθεί σε σταθερό, ευσταθές και αυτοϊσορροπούμενο μέγεθος.

Με βάση αυτή την προσέγγιση και τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σάμου ,η υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα επιβάλλεται ως λογική και επείγουσα δράση και υγιής αντίδραση, στην ως τώρα μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού, με τα όσα αρνητικά διαπιστώθηκαν στις εποχές των αλλεπάλληλων κρίσεων, εν τοις πράγμασι, από τις εφαρμοσθείσες πολιτικές επιλογές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι ο Ε.Ο.Σ ΣΑΜΟΥ αποτελεί τον κύριο πυλώνα της Αγροτικής Οικονομίας της Σάμου(διαχειρίζεται τον σαμιακό αμπελώνα και τα προϊόντα του αλλά και σε μεγάλο βαθμό και την ελαιοπαραγωγή του νησιού) επιβάλλεται,πάση δυνάμει,η στήριξή του και εν προκειμένω  η χρηματοδότηση και η υλοποίηση –εφαρμογή των αιτούμενων μελετών, προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας του νησιού, για λόγους αναπτυξιακούς αλλά και Εθνικούς.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 27/1/2021 αναφέρθηκα διεξοδικά στην αδήριτη ανάγκη για ολοκληρωμένη και μελετημένη προσέγγιση του πρωτογενούς τομέα των νησιών μ ας με στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής.

Η Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση , την Διοίκηση, το Κράτος και τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και τους εταιροαπασχολούμενους, συνεταιρισμένους και μη,  έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να το πράξει.

Όπως προαναφέρθηκε ο μεγαλύτερος πυλώνας του Πρωτογενούς Τομέα στο νησί μας είναι ο Ε.Ο.ΣΣΑΜΟΥ και έτσι η Περιφερειακή  Αρχή πρέπει να στηρίξει τα αιτήματά της στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της, σε πάγια βάση και να μεσολαβείεπίσης σε πάγια βάση περαιτέρω και στην Κυβέρνηση ,στα πλαίσια της πολυεπίπεδης στήριξης της καθημαγμένης μας οικονομίας, με εξειδικευμένες πολιτικές, τόσο για τους συνεταιρισμένους πολίτες,όσο και για τους ιδιώτες, τους κατά κύριο επάγγελμα κυρίως, αλλά και για τους ετεροαπασχολούμενους, που επίσης αποτελούν κρίσιμο, υπολογίσιμο και παραγωγικό μέγεθος, στις κοινωνίες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Κορσεών.

 

 

 

Μανώλης Ν. Κάρλας

Γιατρός

Περιφερειακός Σύμβουλος