Νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των καταναλωτών ενέργειας έναντι του κύματος ανατιμήσεων ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκαςυπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στα 39 ευρώ ανά μήνα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για όλα τα νοικοκυριά.

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται πως για τον μήνα Σεπτέμβριο η επιδότηση στους λογαριασμούς ήταν στα 9 ευρώ για τις πρώτες 300kwh, ενώ για τον Οκτώβριο στα 18 ευρώ.

Για να καλυφθεί η αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια ενισχύεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης συνολικά με 620 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. που είχαν διατεθεί αρχικά.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως το υπουργείο προχωρά στην αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης του δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

‘Ετσι ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικές μεγαβατώρες τον μήνα θα δει τον λογαριασμό του να μειώνεται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται.

Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αναστέλλεται για πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, η πληρωμή υπηρεσιών κοινής ωφελείας για επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης: βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης, βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αναστέλλονται ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ για τους επόμενους πέντε μήνες. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Σημειώνεται πως η αύξηση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση καθώς η τιμή της χονδρεμπορικής βρίσκεται σε ένα συνεχόμενο ράλι. Οι ανατιμήσεις -ειδικά στην ενέργεια– γίνονται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο εμφανείς, τόσο στην αγορά όσο και στις τσέπες των καταναλωτών.

Τον Σεπτέμβριο, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στο πρώτο 10 δεκαήμερο Νοέμβριου, η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται στην περιοχή των 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι τιμές του ρεύματος θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πηγή: kathimerini.gr