ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδατου ΚΚΕ επανακατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου . Υπενθυμίζουμε  πως το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία και τον Ιανουάριο του 2019 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης “Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του Ν. 3869/2010, παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του Ν. 4551/2018”, την  οποία απέρριψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η νέα τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

 

Υπενθυμίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και πριν απ’ όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές λόγω, το συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς, ανθρώπων και προϊόντων.

 

Μεταξύ των παραγόντων, που επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή στα νησιά μας,είναι και οι μεγάλες, δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας δημόσιο τομέα της υγείας λόγω των συνεχών περικοπών χρηματοδότησης του.

 

Η κατάσταση αυτή, που, παρά την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας, τους υποχρεώνει να μεταβαίνουν συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να αντισταθμίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη και πιο ακριβή τη ζωή στα νησιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή ρύθμιση» ή «προνόμιο», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

 

Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την επιδεινούμενη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο λαός μας και με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι των νησιών μας, επιβάλλεται όχι μόνο να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου άλλα και να αυξηθεί παραπέρα η μείωση του.

 

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στα νησιά του Αιγαίου  διεκδικούμε την κατάργηση όλων των φορομπηχτικών χαρατσιών, είτε  αυτά είναι για οικίες, είτε εισοδήματος. Διεκδικούμε προστασία όλων όσων απειλούνται με κατάσχεση. Ταυτόχρονα καλούμε τον λαό των νησιών να συγκρουστεί με το σύνολο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των χθεσινών και σημερινών κυβερνήσεων, να συγκρουστεί με τις πολιτικές που οδηγούν σε καθημερινά αδιέξοδα. Διεκδικώντας  την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.

 

Στην σημερινή κρίσιμη συγκύρια που ένας βασικός κλάδος της οικονομίας των νησιών – ο τουριστικός –πλήττεται βάναυσα δημιουργώντας χιλιάδες νέους άνεργους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει για άλλους πέντε μήνες (μέχρι τις 31/12/2020)μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Η απόφαση αυτή προστέθηκε σε προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν ως «αντιστάθμισμα» για το Προσφυγικό, δηλαδή για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι Kομματικές Oργανώσεις του ΚΚΕ Ικαρίας & Φούρνωνκαλούμε όλους τους τοπικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους  των νησιών να υποστηρίξουν  την τροπολογία της Κ.Ο του ΚΚΕ η οποία θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα (24-25/6/2020).

 

Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, των μνημονίων πρέπει να  τοποθετηθούν επάνω στο αίτημα αυτό, γνωρίζοντας ότι είναι αίτημα δεκάδων συλλόγων αυτοαπασχολούμενων , συνδικάτων εργαζόμενων.