Στο όνομα της εξομοίωσης των συντελεστών ανταποδοτικών τελών που παρέμεναν διαφοροποιημένοι σε κάθε πρώην δήμο (4 «Καποδιστριακοί» δήμοι) και με αφορμή την επιβάρυνση από την κυβέρνηση των δήμων, με τη μισθοδοσία των συμβασιούχων στη καθαριότητα οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και παραμένουν στην εργασία τους με δικαστική απόφαση, η δημοτική αρχή Σάμου προχωρά ουσιαστικά στην αύξηση (μεσοσταθμικά) των ανταποδοτικών τελών περίπου κατά 20%.

Η αύξηση αυτή σημαίνει επιπλέον 600 χιλιάδες ευρώ περίπου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα πληρωθούν από τους εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες του νησιού μας.

Την ίδια στιγμή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη διοίκηση της οποίας συμμετέχει και ο δήμαρχος Σάμου δεν διεκδικεί την κάλυψη ολόκληρης της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων και εργατών από το κράτος, αλλά μεταφέρει το βάρος στα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση όπως επανειλημμένα έχουν τοποθετηθεί, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και μάλιστα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Προβάλλει την ανάγκη:

Για την άμεση κατάργησή τους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κ.ά. και

Για τη δραστική μείωσή τους για τα λαϊκά στρώματα -με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους- με αντίστοιχη επιβάρυνση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Με βάση αυτή τη θέση μας θα τοποθετηθούμε και θα ψηφίσουμε τόσο στην οικονομική επιτροπή όσο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι εργαζόμενοι , ο λαός του νησιού μας πλήττεται ήδη από την βαριά φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που σε λίγες μέρες καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, τους δυσβάσταχτους φόρους στα καύσιμα κλπ. Δεν έχουν άλλα περιθώρια επιβάρυνσης.

Τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας για χαμηλούς συντελεστές ανταποδοτικών τελών για τα λαϊκά στρώματα. Να επιβαρυνθούν ανάλογα οι μεγάλες επιχειρήσεις.