ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα χθεσινά επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό  θάνατο μιας γυναίκας, είναι μια άλλη απόδειξη της αναλγησίας με την οποία αντιμετωπίζονται πρόσφυγες και οι μετανάστες από αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν το πρόβλημα.

Τεράστια είναι και η ευθύνη της Κυβέρνησης ΝΔ αλλά και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, και έχει μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρη την επικράτεια σε αποθήκη βασανισμένων ψυχών – θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που αντιμετωπίζονται είτε ως φτηνά εργατικά χέρια, και τώρα ως εισβολείς.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι μία είναι η λύση που μπορεί να ανακουφίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τους κατοίκους των νησιών: Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους, θα τους χορηγούνται τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα και θα πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν. Να αποζημιωθούν 100% όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.

Το ερώτημα είναι: Η πίεση θα ασκηθεί στα θύματα ή στους θύτες; Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βόρειου Αιγαίου με αποκλειστικό θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ώστε να διατυπώσει η κάθε παράταξη και κάθε σύμβουλος τη θέση του πάνω σ΄αυτό το κρίσιμο θέμα  και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο  τα αναγκαία μέτρα και ενέργειες για την αντιμετώπιση του.

Παραθέτουμε την επιστολή προς το Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου:

 

 

«Αίτημα:                                                                προς:

  • Πρόεδρο περιφερειακού

συμβουλίου Περ. Β. Αιγαίου

  • Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου  με ειδικό θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Οι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι εκλεγμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος , Στέλιος Σταμούλος , Γεώργιος Αμπατζής και Σταμάτης Φιλιππής .

Αιτούνται: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το αμέσως επόμενο διάστημα , με μοναδικό θέμα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Θεωρούμαι ότι το θέμα είναι μείζον και πολύ σοβαρό

Λαμβάνοντας υπόψη:  1) τις αυξημένες αφίξεις των τελευταίων μηνών. 2) Την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της καταστροφικής, για πρόσφυγες-μετανάστες, καθώς και τους κατοίκους των νησιών, συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και των άθλιων hotspots, βιώνοντας απάνθρωπες συνθήκες χωρίς τα στοιχειώδη για ατομική υγιεινή και ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική κάλυψη 3) Την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και του Frontex στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων.

Ζητάμε την έγκαιρη ειδοποίηση μας για το θέμα»