ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσε η προκλητική στάση του δημάρχου, να περάσει με το «έτσι θέλω» την απόφαση της παράταξής του να πριμοδοτήσει το ΚΤΕΛ με 80000 ευρώ το χρόνο για να αναλάβει την αστική συγκοινωνία, επιβάλλοντας επιπλέον και εισιτήριο στους δημότες. Πριν καν αρχίσουν οι ομιλίες των δημοτικών συμβούλων , μόνο με τις εύλογες ερωτήσεις συναδέλφων όλων των παρατάξεων , παίχτηκε μια  κακοστημένη  «θεατρική παράσταση» από το δήμαρχο που ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για το « λαό της πόλης που πρέπει να έχει συγκοινωνία»,  εμποδίζοντας την εξέλιξη της διαδικασίας και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων. Του θυμίζουμε, ότι στις επανειλημμένες παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», 3 χρόνια τώρα (με την πιο πρόσφατη πριν 2 μήνες), για την επαναλειτουργία της  δημοτικής  συγκοινωνίας, δεν έδειχνε παρόμοια ευαισθησία και  σχεδόν χλεύαζε το αίτημά μας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες ( στην αρχή η πανδημία, αργότερα «χάλασε το λεωφορείο από την ακινησία» και μετά «δεν έχουμε οδηγούς»)

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι  σαφής : Στις σημερινές συνθήκες οι δήμοι πρέπει να προσφέρουν δωρεάν δημοτική συγκοινωνία,  διεκδικώντας  100% κρατική επιχορήγηση για να μην επιβαρύνεται και άλλο ο δημότης.

Αν το ΚΤΕΛ εκδηλώσει ενδιαφέρον – και όπως ορίζει ο νόμος δικαιούται να αναλάβει το έργο – τότε αρκείται στο εισιτήριο που καθορίζεται από το κόστος του δρομολογίου. Ο νόμος επίσης λέει ότι αν μετά την παρέλευση 6μήνου εκτιμηθεί ότι είναι ασύμφορη η γραμμή τότε σταματά τα δρομολόγια και παραιτείται του δικαιώματος εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.

Η εμπλοκή του δήμου στην περίπτωση ανάληψης του έργου από το ΚΤΕΛ αφορά μόνο στην ίδρυση ή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής και σε καμιά περίπτωση στην επιχορήγησή του. Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλους τους δήμους της χώρας όπου το ΚΤΕΛ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και εκτελεί αστικά δρομολόγια.