ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο ειδικό συμβούλιο έθεσε το θέμα της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της πυροπροστασίας.

Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να αποφασίζουμε  αυτή την στιγμή για μέτρα που μπορούν να αναληφθούν όντας σε περίοδο αντιπυρικής περιόδου, ενώ μέτρα και δράσεις, άρα και η όποια συζήτηση, έπρεπε να προηγηθεί αρκετό χρόνο πριν.

Η εικόνα που προκύπτει είναι (πάμε και όπου βγει) διότι τα ελάχιστα χρήματα που θα αξιοποιηθούν για το καθάρισμα των περαστικών δασών η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας αλλά και άλλων παρεμβάσεων  είναι σταγόνα στο ωκεανό, δεν καλύπτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην εκτέλεση αυτών των ελαχίστων έργων.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης πυρκαγιών αλλά ούτε και αυτές εθελοντικές δημοτικές ομάδες με ευθύνη και της κυβέρνησης δηλαδή του υπουργείου κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας δίνει την δυνατότητα σε αυτές τις ομάδες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων να δράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι συνομιλίες δήμου και  γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν αλαλούμ που δεν δίνουν  λύση στο επίμαχο πρόβλημα στον αν θα δοθεί η νομική δυνατότητα στην πλειοψηφία των εθελοντικών ομάδων να συμμετέχουν στην πρόληψη και πυρόσβεση.

Ταυτόχρονα δημιουργούν συγχύσεις αντιπερισπασμούς, προσωπικούς σχεδιασμούς και επιλογές. Κυρίως εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας των δημοτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Και όλο αυτό το σκηνικό που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια επικίνδυνη πραγματικότητα δεν είναι τυχαίο ούτε τους διέφυγε. Είναι μια μεθοδευμένη πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση που στόχο έχει την παραχώρηση των δασών στην ιδιωτική εκμετάλλευση αλλά και την υποτιθέμενη προστασία τους σε εταιρείες και ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι οδηγία της ΕΕ που σταδιακά και με μεθοδικό τρόπο εκτελεί η ελληνική κυβέρνηση. Φαίνεται ότι η εκμετάλλευση των δασών σε όλη την Ευρώπη από ιδιωτικές εταιρείες ενέχει σημαντικό κέρδος, υπολογίζεται σε 120 δις το χρόνο.

Στην εκτέλεση της πολιτικής αυτής υποβαθμίζεται η πυροσβεστική σε προσωπικό και μέσα, περίπου 5000 πυροσβέστες σαν μόνιμο προσωπικό που υπολείπονται από την δύναμη της πυροσβεστικής, όπως  μέσα, οχήματα παλαιωμένα και με προβλήματα λειτουργικής ικανότητας

Σαν λύση η κυβέρνηση έχει επιλέξει την κάλυψη των κενών από τις εθελοντικές ομάδες με εθελοντές και οχήματα. Στρατιωτικοποιεί εκτός την πυροσβεστική και τις εθελοντικές ομάδες και την ευαισθησία των ανθρώπων για το περιβάλλον που συμμετέχουν σε αυτές, και προσπαθεί να τις εντάξει χωρίς οικονομικό κόστος στην υπηρεσία αλλά και στην ευθύνη της πυρόσβεσης, αποποιείται την ευθύνη που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος της περιουσίας του λαού αλλά και της ζωής του.

Η εξίσωση κόστους οφέλους αλλά και η ατομική ευθύνη είναι πλέον η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης για κάθε μέτρο προστασίας του πολίτη και του περιβάλλοντος από κάθε φυσική καταστροφή.

Η ευθύνη του Δήμου είναι σημαντική διότι δεν θέλει να αντιληφθεί την πολιτική πραγματικότητα, αποδέχεται και στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές και αδρανεί στην διεκδίκηση πόρων και μέσων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την προστασία και  την ασφάλεια του περιβάλλοντος της περιουσίας και της ζωής των συνδημοτών μας.