Προς ενημέρωση των δημοτών, δίνουμε στη δημοσιότητα περιληπτικά τις κυριότερες δραστηριότητες της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ) για το έτος που μας πέρασε.

Με σχετικό δελτίο τύπου  η Δημοτική Παράταξη Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου ενημερώνει για τις κυριότηερες δράσεις της μέσα στο 2016.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

13-1-2016

Καταθέσαμε πρόταση για το προσφυγικό ζήτημα. Όχι σε δεύτερο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών, 24 ώρες παραμονή και προώθηση. Απομάκρυνση των επικίνδυνων ΜΚΟ. Άμεση απόσυρση των οικίσκων από το λιμάνι. Μετεγκατάσταση του υπάρχοντος κέντρου από το πεδίο βολής σε άλλο μέρος εκτός αστικού ιστού.

 • Καταθέσαμε πρόταση για επίλυση της υποβάθμισης των δομών υγείας της Σάμου. Άμεση κίνηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας από τους αιρετούς άρχοντες της Σάμου και το διοικητή του νοσοκομείου. Υπαγωγή όλων των μονάδων υγείας στο νησί υπό ενιαία διοίκηση.

26-1-2016

 • Καταθέσαμε πρόταση για την ενεργοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπιστούν άστεγοι και πεινασμένοι συμπολίτες μας.
 • Προσπαθήσαμε με επιχειρήματα να αποτρέψουμε την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Περιμετρικής Οδού» λόγω σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί το έργο από κατακρημνίσεις των πρανών.

19-2-2016

 • Ζητήσαμε την παρέμβαση του ΥΠΕΣ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σε αίτημά μας που αφορούσε στο θέμα των παρατυπιών που γίνονται στις υπεράριθμες απουσίες και τα έξοδα μετακινήσεων του Δημάρχου. Η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης στις 25-3-2016 ήταν καταπέλτης για το Δήμο, βεβαίωνε όλες τις παρατυπίες και τη μη τήρηση της νομιμότητας.

28-3-2016

 • Καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με το αναπάντητο αίτημα των κατοίκων του Ηραίου για τον καθαρισμό του χειμάρρου Ίμβρασου
 • Καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την αυθαίρετη παραχώρηση του γηροκομείου σε μέλη ΜΚΟ.
 • Ζητήσαμε να αναβληθεί η παραλαβή του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Βαθέος Σάμου»  στην περιοχή Κότσικα διότι δεν είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε την καλή λειτουργία αυτού.

9-5-2016

 • Προτείναμε τη σύσταση από το Δήμο επιτροπής ελέγχου των παραχωρημένων προς εκμετάλλευση αιγιαλών, η οποία εκτός των προβλεπομένων προϋποθέσεων του συμφωνητικού παραχώρησης, θα προβαίνει σε έλεγχο του εμβαδού κάλυψης, προς αποφυγή διαπληκτισμών μεταξύ των ενδιαφερομένων και εξασφάλιση των εσόδων του Δήμου.

23-6-2016

 • Καταθέσαμε πρόταση για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος της ύδρευσης με τη δημιουργία μίας κεντρικής υπηρεσίας ύδρευσης ή ως εσωτερική υπηρεσία του Δήμου ή ως ανεξάρτητος οργανισμός ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ) και την κατάρτιση ενός ενιαίου κανονισμού ύδρευσης και ενιαίου τιμολογίου.

25-6-2016

 • Διατυπώσαμε τους λόγους που επιβάλουν την άμεση και πλήρη απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των κέντρων κράτησης και των HOT ΣΠΟΤ από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου: Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί, εθνικοί.

29-7-2016

 • Καταθέσαμε πέντε ερωτήματα με αντίστοιχες προτάσεις, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της 8ης Ιουλίου 2016, μεταξύ των οποίων θέσαμε αίτημα για τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά στην αποψίλωση – εκχέρσωση αγροτεμαχίων και δασικών εκτάσεων.
 • Ζητήσαμε την αναβολή της παραλαβής του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας και ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της πόλεως Σάμου μέχρι ο εργολάβος αποκαταστήσει τα ελαττώματα και τις κακοτεχνίες του έργου.

27-8-2016

 • Φέραμε στη δημοσιότητα ψήφισμα του ΔΣ που αφορούσε την ανακαίνιση του ηγεμονικού κήπου έναντι 250.000 ευρώ και τοποθετηθήκαμε για συντήρηση και ευπρεπισμό του κήπου με πολύ λιγότερα χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

29-8-2016

 • Καταθέσαμε ερωτήσεις για το θέμα της διαχείρισης – ανακύκλωσης απορριμμάτων και ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή ενέργειες πριν λήξη το όριο ζωής του ΧΥΤΑ.

30-9-2016

 • Ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να πάρει σαφή θέση απέναντι στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και να μας αναφέρει σε τις ενέργειες θα προβεί με χρονοδιάγραμμα, για την αποσυμφόρηση των κέντρων καταγραφής και φιλοξενίας.

2-11-2016

 • Καταθέσαμε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την προκλητική και αντιδημοκρατική ενέργεια μελών της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες και της Αντιφασιστικής Κίνησης Φοιτητών Καρλοβάσου (Πανεπιστημίου Αιγαίου), που έλαβε χώρα στην πλατεία Πυθαγόρα στις 30 Οκτωβρίου 2016

12-12-2016

 • Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος πάνω στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος