Το οριστικό κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατέφθασε στο χώρο απευθείας από το αεροδρόμιο λίγο πριν τις 10  το πρωί.

Η παράδοση της εδαφικής έκτασης του παλιού ΚΥΤ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου αποτελεί το λόγο της  επίσκεψης  του Πρωθυπουργού στο νησί μας.
«Σήμερα είναι  πραγματικά μια σημαντική ημέρα για τη Σάμο, για το Δήμο Ανατολικής Σάμου καθώς κάνουμε πράξη την δέσμευση μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής. Και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε, επίσης, τη νέα δομή που όπως δεσμευτήκαμε δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, την  σεμνή τελετή  άνοιξε με  ομιλία του  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε επιγραμματικά τις έξι στρατηγικές επιλογές με τις οποίες κινήθηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ανακοίνωσε τη λειτουργία τεσσάρων νέων κλειστών/ ελεγχόμενων δομών σε Λέρο, Κω, Λέσβο και Χίο. «Η κυβέρνηση έχει  ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις προς  τους πολίτες. Απαντήσαμε με πράξεις στα λόγια όποιον προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Αναφέρθηκε στις έξι στρατηγικές επιλογές που η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια για  μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.  Τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δομές μόνιμες ως εγκαταστάσεις που παρέχουν εκατοντάδες μόνιμες θέσεις εργασίας που εγγυούνται τη μόνιμη διατήρηση  του νησιωτικού ΦΠΑ. Όχι δομές μόνιμης παραμονής. Κανείς δεν θα μείνει μόνιμα στην ακριτική Ελλάδα. Εδώ στη Σάμο την τελευταία πενταετία περάσανε 20.000 αιτούντες άσυλο και η δομή που κατασκευάστηκε έχει 3.000 θέσεις ολική χωρητικότητα. Εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες κλειστές/ ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω. Και το 2022 σε Λέσβο και σε Χίο»δήλωσε.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, αιτούμενος προς τον Πρωθυπουργό τη περιβαλλοντική αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου για την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι: «οφείλουμε για τους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες τη απόδοση της περιοχής ιδιοκτησίας στο Δήμο Ανατολικής Σάμου κατά πλήρη κυριότητα και χρήση. Καθώς και τη απορρύπανση της αυταπατηθείσας περιοχής. Ο σχεδιασμός ο οποίος προτείνεται και περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του χώρου και της δημιουργίας σε αυτό πανεπιστημιακού τμήματος μη ανταγωνιστικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ανέγερση ενός σύγχρονου Δημαρχείου που θα στεγάζει όλες τις διάσπαρτες υπηρεσίες. Η Σάμος έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες  του προσφυγικού, της πανδημίας, της εγγύτητας κατά καιρούς με τη γείτονα χώρα αλλά και ενός φονικού σεισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στις μελέτες του Δήμου για την εκμετάλλευση του χώρου.

«Αν περιηγηθεί κανείς στο χώρο βλέπει τα απομεινάρια αυτή της αθλιότητας. Όμως έχουμε κάνει ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η δομή αυτή καταργήθηκε οριστικά και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία σε συνεννόηση με την οποία θα καταλήξουμε για το πώς θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αναφερόμενος στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή ο Πρωθυπουργός είπε : «η νέα δομή έχει ως σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί, αξιολογηθεί, αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο, να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία, όπως ορίζει εξάλλου η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016». Σημείωσε πως η δομή σχεδιάστηκε με επαρκή χωρητικότητα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, διευκρινίζοντας όμως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλίδα, στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν και πάλι έντονα. Αυτό, όμως, εκτιμώ ότι δεν θα γίνει. Και δεν θα γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει πράξη την πολιτική της δέσμευση για ασφαλή και δίκαιη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας».

Στην εκδήλωσε έδωσαν το παρόν ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος  Λογοθέτης, ο Βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο Δήμαρχος Φούρνων, κ. Δημήτρης Καρύδης, και  εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Ωστόσο, αισθητή ήταν η απουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου στην είσοδο της οποίας δέχτηκε το υπόμνημα που του παρέδωσε ο Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον φονικό σεισμό της 30ης του Οκτώβρη.  Τόσο ο κ. Μητσοτάκης  όσο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τους σεισμόπληκτους της Σάμου και μέριμνα για τη ΔΑΕΦΚ καθώς είναι η κυριότερη αιτία των καθυστερήσεων σε ότι αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα του νησιού. Επίσης ξεναγήθηκε στους χώρους της Λέσχης και είδε έργα ζωγραφικής που είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. «Είμαστε εδώ ώστε οι ένοπλες δυνάμεις συνεχώς να εκσυγχρονίζονται για να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές προκλήσεις. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την ειρήνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Ομιλία Μηταράκη

Ομιλία Μητσοτάκη

Ομιλία Στάντζου