ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, αναφέρθηκε στα όσα έχει πετύχει η Κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της, στα τοπικά αναπτυξιακά έργα, στις προκλήσεις της εποχής και στην πορεία  προς τις εκλογές θέτοντας με σαφήνεια τα εκλογικά διλήμματα αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα της ψήφου.

 • Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογεννέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς.
 • Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Να γιατί ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας. Η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στην Νέα Δημοκρατία.
 • Στην τελική ευθεία -το ’23 είναι κοντά μας, είναι προεκλογική χρονιά- πιστεύω ότι τα διλήμματα στην κοινωνία έχουν πια αποκρυσταλλωθεί με τρόπο ο οποίος είναι πολύ σαφής και πολύ κατανοητός σε όλους τους πολίτες. Το δίλημμα είναι: Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;
 • Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, έχοντας ζήσει μια καταιγίδα ψέματος, φόρων και περικοπών, εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης, της στήριξης του εισοδήματος, της σιγουριάς, της εθνικής αξιοπρέπειας που την διαδέχτηκαν.
 • Και αν εντοπίζουν αστοχίες, γιατί αστοχίες πάντα θα υπάρχουν και λάθη πάντα θα γίνονται, ναι, προτιμούν μια καλή Κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια πραγματικά λάθος Κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, συγκρίνουν και κρίνουν. Και αυτό συμβαίνει και τώρα.

 

 

 

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σειρά μέτρων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων. Ανάμεσα στ’ άλλα:

 1. Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας -στο μέτρο του εφικτού- τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.
 • Μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», τα προγράμματα εγγυοδοσίας, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, οι στοχευμένες ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά..
 • Επίσης έχει ήδη κατατεθεί  Σχέδιο Νόμου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αυξάνει σε 24 τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών.
 1. Νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.
 1. Ενισχύονται οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου αυτές να ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
 • Έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 746.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 43 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα.
 • Δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 29 δισ. ευρώ, από τα μέσα Μαρτίου 2020.
 1. Υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σήμερα, ο όγκος αυτός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10% του συνόλου των δανείων, από το 44% που ήταν στα μέσα του 2019. Συνεπώς, ο «Ηρακλής», εκ του αποτελέσματος, πέτυχε. Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα, παγκοσμίως.
 1. Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 500 περίπου νέες ρυθμίσεις οφειλών και έπεται ακόμη πιο δυναμική αύξηση αυτών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ρύθμισης οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών. Αυτές οι επιδόσεις, αν και δεν είναι ακόμη οι επιθυμητές, είναι καλύτερες από τα σχήματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα 12 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.