Τη διαβεβαίωσή του ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα υποστηρίξει τα νησιά που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του προσφυγικού προβλήματος έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη Σάμο άλλαξε την τελευταία στιγμή, επειδή η επίσκεψή του στην Ικαρία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Στο Δημαρχείο Σάμου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σάμου κ. Χριστόδουλος Σεβαστάκης. Στη σύσκεψη παρόντες ήταν η Περιφερειάρχης Βορείου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο τέως Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης και οι υποψήφιοι βουλευτές κα Ιωάννα Καραγιάννη, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο κ. Νίκος Στεφανής.

00MitsotakisSamos02

Μιλώντας στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Σάμου ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η αποσυμφόρηση  «πρέπει να γίνει προς τη σωστή γεωγραφική κατεύθυνση, προς την Τουρκία δηλαδή, και όχι προς την Ηπειρωτική Ελλάδα».

«Για να γίνει αυτό», πρόσθεσε, «είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, και σε όσους δεν χορηγείται άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας».

00MitsotakisSamos03

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση του Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο, κάνοντας λόγο για «εικόνα η οποία σίγουρα δεν τιμά το νησί, αλλά δεν τιμά και την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης». «Δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει τόσους πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, και η εικόνα να παραμένει αυτή που μόλις αντίκρισα. Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει πολύ καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι ανθρώπινες».

«Θα στηρίξουμε τη νησιωτικότητα»

«Θα στηρίξουμε τη νησιωτικότητα, που αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «οι πολιτικές της νησιωτικότητας δεν εξαντλούνται μόνο στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. ή στα μεταφορικά ισοδύναμα. Είναι πολιτικές που έχουν ακόμη μεγαλύτερο εύρος και πλάτος, αφορούν την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία. Και βεβαίως αφορούν την ψηφιακή μας πολιτική, η οποία σπάει με αυτόν τον τρόπο το φράγμα της απομόνωσης των νησιών, και ειδικά των μικρών νησιών».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε μονάδα καλλιέργειας oρχιδέας και συνεχάρη τον ιδιοκτήτη για τη δραστηριότητα του που είναι πρωτίστως εξαγωγική. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική στις εξαγωγές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έπειτα από μία ώρα ξεκούρασης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, περπάτησε στον κεντρικό δρόμο του Πυθαγορείου, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να χαιρετίσει και να συνομιλήσει με αρκετό κόσμο.

00MitsotakisSamos04

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση σε καφετέρια του Πυθαγορείου λέγοντας τα εξής:

«Χαίρομαι που μου δίνετε η δυνατότητα έξι μέρες πριν τις εκλογές να ξαναβρεθώ στη Σάμο, να σας σφίξω το χέρι, να σας ζητήσω να κάνουμε την τελική μεγάλη προσπάθεια για τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ την Κυριακή που μας έρχεται για να κερδίσουμε και πάλι την μονοεδρική της Σάμου. Με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά για να στείλουμε από το ανατολικό Αιγαίο ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες».

00MitsotakisSamos07

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον πρόεδρο της ΝΟ.ΔΕ Σάμου για την δουλειά που έχει κάνει και τόνισε για την ανάγκη την επόμενη Κυριακή να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή εντολή. Ζήτησε από όλους τους κατοίκους να ψηφίσουν στις εκλογές και όχι αποχή.

«Θέλω να μεταφέρω και εδώ στη Σάμο το μήνυμα ενότητας, με πολύ μεγάλη ένταση, διότι πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά το τίμημα των ψεμάτων, του λαϊκισμού και του διχασμού αυτή την τελευταία τετραετία». Για μείωση φόρων μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως η Σάμος έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Στήριξη τουρισμού με συνολική πολιτική, μείωση φορολογίας και Φ.Π.Α, χωροταξικό, θεματικός τουρισμός, πρωτογενής τομέας και προϊόντα, προστασία του περιβάλλοντος.

00MitsotakisSamos05

Ως ’’πληγή’’ για το νησί, χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης το μεταναστευτικό. Η πολιτική της Ν.Δ είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα, θαλάσσια σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται που είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα, οπότε πρέπει να συνδράμει στην Ελλάδα η Ε.Ε., με ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και επιστροφή όσων δεν δικαιούνται στην Τουρκία.

00MitsotakisSamos06

Θερμές ευχαριστίες έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, για τη συνολική δουλειά που έκανε, «πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες να διαχειριστεί μια κρίση, η οποία μας ξεπερνούσε όλους, όταν έσκασε το καλοκαίρι του 2015».

Η Ν.Δ έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα τεκμηριωμένο και άμεσα εφαρμόσιμο και όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπέγραψα μαζί σας μια συμφωνία αλήθειας».