Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης.

Υπήρξε σχετική ανακοίνωση στήριξης της Πανσαμιακής απεργίας, από τον κ. Μουτζούρη, θεωρώντας απολύτως δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων και επιτακτική ανάγκη ο κρατικός μηχανισμός να δώσει λύση.

«Υποστηρίζω και δηλώνω ότι η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο, η χειρότερη που συναντάται τώρα, σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι στη Σάμο, στο Βαθύ».

Το Βαθύ έχει μια αναλογία 1 προς 1, μετανάστες- ντόπιοι, βάση του πληθυσμού, κάτι που στη Λέσβο λόγω των 35.000 κατοίκων, η αναλογία είναι άλλη.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είναι η αναλογία μεταξύ ντόπιων και μεταναστών\προσφύγων. Επίσης δεν θα πρέπει μόνο το Β. Αιγαίο να έχει το γεωγραφικό περιορισμό και να δέχεται όλο τον όγκο. Από το 2015 έχει αλλάξει το προφίλ του μετανάστη\πρόσφυγα, έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά και θα έπρεπε αλλάξει και η συμπεριφορά μας, τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

Αυτό που θα έπρεπε να γίνεται, είναι η καταγραφή και η άμεση αποχώρηση από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου απέδειξαν τη φιλοξενία τους και τα ειρηνικά τους αισθήματα κατά τη διάρκεια της μεγάλης μετανάστευσης το 2015.

Στη Σάμο, αυτό που έχει βιώσει ο κ Μουτζούρης, είναι η αναμονή του κόσμου και των υποψηφίων, για τη διάσπαση των Δήμων σε κάποια νησιά πριν τις εκλογές.

«Δεν είναι δυνατόν μέσα Φεβρουαρίου να γίνει η διάσπαση, θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και να είναι πιο ομαλή. Άπαξ όμως η τοπική κοινωνία το επιθυμεί, θα πρέπει να εισακουστεί».

Αυτή τη χρονική περίοδο ο κ. Μουτζούρης πραγματοποιεί περιοδεία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με σκοπό την κατάρτιση του ψηφοδελτίου  που όπως δήλωσε ο ίδιος  βρίσκει πολλούς πρόθυμους να συμμετάσχουν  σε αυτό.