Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί 3.5 χρόνια μετά το σεισμό της 30ης Οκτώβρη του 2020 είναι αποκαλυπτικά για την ποιότητα της ζωής του νησιώτη της Σάμου και μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη οφείλουμε να τα έχουμε σαν κριτήριο. Να μαυρίσουμε όσους μαυρίζουν την καθημερινότητά μας, να στηρίξουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, με βάση όσα παρέθεσε η παράταξη του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση, στο δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου στις 31/05/2024:

  • Τον γολγοθά για τη συλλογή των εγγράφων και τη μεθοδευμένη καθυστέρηση των εγκρίσεων των φακέλων από τη διαχρονικά υποστελεχωμένη ΔΑΕΦΚ (από τις 775 περίπου αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόλις 100) με το χρόνο κατάθεσης των φακέλων να λήγει στο τέλος Οκτώβρη.
  • Τις περιπτώσεις οικογενειών που αντιμετωπίζουν αυτή την καθυστέρηση και δεν μπορούν να επισκευάσουν το ακίνητό τους, που δεν παίρνουν την αποζημίωση ενοικίου (γιατί ένα χρόνο είχε κοπεί), που αναγκάζονται σε οικονομική αιμορραγία προκειμένου να πάρουν έγκριση επισκευής και το μηδαμινό βοήθημα.
  • Τα σχολεία που δεν έχουν επισκευαστεί και στοιβάζονται τα παιδιά σε κοντέινερ με ό, τι προβλήματα συνεπάγονται πχ σε περίπτωση βροχής λιμνάζοντα νερά, αφόρητες θερμοκρασίες το χειμώνα και το καλοκαίρι, φαινόμενα διαστολής συστολής με πλακάκια να σπάζουν.
  • Τα δεκάδες δημόσια κτίρια και εκκλησίες που είναι μη προσβάσιμες.
  • Τα πολλά κτίρια στο σύνολο του νησιού που χρήζουν κατεδάφισης και είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων.

Στην ίδια κατάσταση, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους, μετά από σχετικά πρόσφατες πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες βρίσκονται και άλλες περιφέρειες της χώρας μας όπως πχ Θεσσαλία, Εύβοια, Έβρος, Ρόδος, Κρήτη κλπ. Καταστροφές που θα επαναληφθούν και θα στοιχίσουν πάλι ανθρώπινες ζωές και ζημιές σε περιουσίες και υποδομές όσο οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν το αφήγημα περί «πρωτοφανών φαινομένων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα θέτει το θέμα ότι ο κύριος λόγος είναι η λογική κόστους – οφέλους με την οποία αντιμετωπίζεται η ζωή των κατοίκων. Εκεί που δεν υπάρχει κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτούς δηλαδή για τους οποίους δημιουργήθηκε και που υπηρετεί η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις, αλλά και περιφερειακές και δημοτικές αρχές, δεν ιεραρχούνται και δεν υλοποιούνται έργα πρόληψης και προστασίας της ζωής και των περιουσιών μας. Αυτό υπηρέτησε και η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ανατολικής Σάμου που αρνήθηκε να στηρίξει ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μέσο πίεσης στους υπουργούς που επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί μας χωρίς να δίνουν λύσεις όπως η πρόσφατη επίσκεψη Κικίλια, να συμπαρασταθεί στους σεισμοπαθείς του νησιού. Κι αυτό γιατί έχει αποφασίσει να είναι δεκανίκι της κυβέρνησής της ΝΔ και της πολιτικής της ΕΕ.

Το ΚΚΕ υπηρετεί πιστά το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και το μετουσιώνει σε αγώνα, σε αλληλεγγύη στους κατοίκους που έχουν υποστεί καταστροφές, σε διεκδίκηση για υλοποίηση αντισεισμικών, αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών έργων προστασίας της ζωής μας και των περιουσιών μας. Ακόμα και μέσα στη Βουλή αλλά και στην Ευρωβουλή οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ έχουν αναδείξει πολλές φορές τα ζητήματά αυτά αλλά και αντιπαρατεθεί με τη λογική της πολιτικής της ΕΕ, που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση υπηρετούν και που θέτουν ως κριτήριο την οικονομική αποδοτικότητα των περιοχών που πλήττονται και το κόστος στον τομέα διαχείρισης των κινδύνων αυτών των καταστροφών. Της πολιτικής της ατομικής ευθύνης και του 112.

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καλεί κάθε έναν και κάθε μία από μας που ζούμε στη Σάμο αυτή την κατάσταση τα τελευταία 3.5 χρόνια μετά το σεισμό, αυτούς που αγανακτούν όταν χάνονται ζωές, περιουσίες, καλλιέργειες γιατί δεν έχει προηγηθεί κανένα έργο ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές, αυτούς που θέλουν να ζήσουν σε έναν τόπο με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και προοπτική για τις οικογένειές τους, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις επόμενες ευρωεκλογές, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας να είναι ο λαός μας τη 10η Ιούνη ακόμα πιο δυνατός!

 Υπενθυμίζουμε την πολιτική προεκλογική μας συγκέντρωση σήμερα 4/6 και ώρα 19.30 στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ με ομιλητή τον βουλευτή Νίκο Παπαναστάση και την υποψήφια ευρωβουλευτή από το Καρλόβασι Σάμου, Έρη Ρίτσου.