Έγιναν προ μηνών οι εθνικές εκλογές.

Με την κατάργηση από τη Νέα Δημοκρατία  με νόμο της απλής αναλογικής και με την αποχή στα ύψη των 46,26% η κυβέρνηση που προέκυψε,  τον Ιούνιο του 2023, παρά το 40,56%, αποτελεί  σαφή μειοψηφία στο εκλογικό σώμα.

Και όμως αυτή η μειοψηφία μας  κυβερνά.

Εν όψει των εκλογών για τους Δήμους και τις Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία με  σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που έφερε στη Βουλή και ψήφισε μόνη από όλα τα άλλα κόμματα (νόμοι 4804/ΦΕΚ 90Α/5-6-2021 και  5056/ΦΕΚ 163Α/6-10-2023)  προκαθόρισε αυθαίρετα την πλειοψηφία  στο 43%+1 αντί του 50%+1 και με άλλες διατάξεις  περιόρισε  ή και κατάργησε πλήρως τις δυνατότητες ελέγχου από την  αντιπολίτευση και έθεσε εμπόδια και φραγμούς  στην εκπροσώπηση  σ’ αυτές  δυναμικών κοινωνικών ομάδων .

Και ενώ για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ισχύουν τα παραπάνω για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται ποσοστό 50%+1.

Η ισοπολιτεία, η ισονομία  και η Δημοκρατία σε όλη τους την τραγική  μεγαλοπρέπεια…

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν σε δύο γύρους οι εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες.

Η αποχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή και κυρίως  στο 2ο γύρο έφτασε σε πολλές περιοχές το 70% .

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν τόσο από τον πρώτο όσο και από τον δεύτερο γύρο με βάση το νόμο και την υπέρμετρη αποχή δεν  φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτικά του εκλογικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση αυτό  το ποιόν και το βάθος της ισχνής μας δημοκρατίας στοιχειώνει   το πολιτικό μας σύστημα και απαιτεί  ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και  δράσεις για την υπέρβαση του. .

Μανώλης Νικ. Κάρλας

                                Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)

                                                         Περιφερειακός Σύμβουλος

                                  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ