Δεδομένης της πρόσφατης αποχώρησης μιας επικουρικής ιατρού από τη ΜΕΘ και της επικείμενης αποχώρησης ενός μόνιμου ιατρού, η λειτουργία του τμήματος εξασφαλίζεται οριακά, με μεγάλη προσπάθεια και με διακοπές, μέχρι και 10/08/2024, διότι η ΜΕΘ από τότε θα στελεχώνεται μόνο από εμένα, και χωρίς καμία βοήθεια από ειδικευόμενους ιατρούς.

 Συγκεκριμένα η ΜΕΘ από 11/08/2024 θα κλείσει αναγκαστικά λόγω έλλειψης ιατρών, εκτός εάν εφαρμοσθούν έκτακτα μέτρα από την Υγειονομική περιφέρεια ή από το Υπουργείο Υγείας, με προσωρινή μετακίνηση ιατρών από άλλα νοσοκομεία. Στη συνέχεια, η λειτουργία και η βιωσιμότητα του τμήματος θα εξαρτηθεί από την πλήρωση των τριών κενών οργανικών θέσεων ιατρών.

Η αδιάκοπη λειτουργία της ΜΕΘ τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποδείξει, πιστεύω, τη χρησιμότητά της, κυρίως στους κατοίκους του νησιού μας, αλλά και στην ευρύτερη νησιωτική περιφέρεια από Ρόδο μέχρι Λήμνο και Σύρο και στο τουριστικό  και μεταναστευτικό πληθυσμό του τόπου. Η διακοπή της λειτουργίας θα υποβαθμίσει σοβαρά τις υγειονομικές παροχές στο νησί και θα φέρει το νοσοκομείο Σάμου 20 χρόνια πίσω.

Ζήτησα τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής διότι θεωρώ απαραίτητη και επείγουσα την ενημέρωση των αρχών και των κατοίκων του νησιού, των ομάδων που ασχολούνται με τη διάσωση ανθρώπων  και, ενόψει της επικείμενης κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, των μεγάλων τουριστικών γραφείων που εργάζονται στο νησί.

Θα ήταν θλιβερό να πέσει στο κενό η υπεράνθρωπη προσπάθεια των συνεργατών μου νοσηλευτών και πρώην ιατρών, καθώς και η προσφορά ανθρώπων του τόπου που δώρισαν με αγάπη στο τμήμα υπερσύγχρονα μηχανήματα  συνολικής αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία,

 

Fabio Giardina,

διευθυντής ΜΕΘ και Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Σάμου