Αλλεπάλληλες συναντήσεις  με τις ηγεσίες και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το προσφυγικό είχαν σήμερα οι δήμαρχοι 4 νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το προσφυγικό, στη Βουλή.  Συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την Φώφη Γεννηματά ενώ πραγματοποίησαν συνάντηση και με το διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Σπύρου. Απών ήταν μόνο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στο εξωτερικό.

 

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Οι δήμαρχοι προέταξαν την ανάγκη κατάρτισης μίας εθνικής πολιτικής ώστε η διαχείριση του μεταναστευτικού να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση κι άρα από τις διαθέσεις του εκάστοτε Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά από την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν, πολιτική διαχείρισης της Κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενημερώνοντας  τον κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις προτάσεις τους προκειμένου να δοθεί θετική διέξοδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα 5 νησιά του Β.Α. Αιγαίου αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε να αναπτύξει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας μαζί με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Παρασκευής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, της Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας, της Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και της Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς. Απουσίαζε ο δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Παρόντες ήταν ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια Τομεάρχης, κυρία Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές Δωδεκανήσων, κ. Μάνος Κόνσολας, Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Τριάδα θέσεων από τον Νότη Μηταράκη

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Χιώτης Βουλευτής Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι η Χίος δεν μπορεί να αντέξει ακόμα μία δομή φιλοξενίας ενώ ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου ώστα τα νησιά να αποσυμφορηθούν άμεσα. Τέλος επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για μετατροπή των δομών σε κλειστού τύπου ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα σε Σούδα και Χαλκειός.

Η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους και όχι μόνο τις ΜΚΟ

Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το πέρας της συνάντησης με τους Δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου στη Βουλή. Ως γνωστό μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος περνάει αποκλειστικά μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους Δημάρχους της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται ν’ αλλάξει τον Κανονισμό και να χρηματοδοτεί πλέον και τους Δήμους, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι που έχουν μία σφαιρική γνώση του προβλήματος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής).
«Ζώντας στα 1150 μέτρα από τα τουρκικά παράλια, στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, το αίτημα μας είναι άμεση αποσυμφόρηση, καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στα νησιά, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ούτως ώστε να μη μένουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι και βεβαίως μια αναπτυξιακή προοπτική για το Αιγαίο, που είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους. Είμαστε ενωμένοι οι δήμαρχοι σε ένα κοινό αίτημα που είναι: η χώρα να μη διασύρεται» δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος .

Σταύρος Θεοδωράκης 
«Ακούμε τους δημάρχους. Και βέβαια, δεν τους ακούμε μόνο σήμερα, γιατί νοιώθουμε ότι το πρόβλημά τους είναι και πρόβλημά μας. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ απλά. Γίνονται πολύπλοκα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης. Τι ζητάνε τα νησιά; Ζητάνε αποσυμφόρηση, δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους το μεταναστευτικό πρόβλημα. Άρα πρέπει οι αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται πιο γρήγορα και θα πρέπει η υπόλοιπη χώρα να πάρει ένα βάρος που της αναλογεί και να μην πληρώνει την μετανάστευση και την προσφυγιά ως πρόβλημα οι ακρίτες μας. Και επίσης χρειάζεται ένα αναπτυξιακό – εθνικό σχέδιο για τα νησιά που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της κακής πολιτικής της κυβέρνησης, στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Δεν θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει, θέλουμε να γίνουν κοινωνοί και θέλουμε τέλος να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των Δήμων. Μόνο οι Δήμοι, με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μπορούν να ξέρουν τα προβλήματα του κάθε νησιού και ν’ απορροφήσουν σωστά τα χρήματα της Ευρώπης, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού λαού».

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κατήγγειλε τους χειρισμούς της κυβέρνησης κι εξήγησε πως υπάρχουν τρόποι για να διευθετηθεί το ζήτημα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρεση των νησιών και βελτίωση των δομών. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία και των βουλευτών του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου και Λιάνας Κανέλλη,  ο γενικός γραμματέας του κόμματος τάχθηκε να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινές φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ και άμεση μετακίνηση των προσφύγων προς την ηπειρωτική χώρα. Ο κ.Κουτσούμπας ζήτησε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί και να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι δήμαρχοι συναντήθηκαν  στη συνέχεια με την Φώφη Γεννηματά , πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία υποσχέθηκε πως θα στηρίξει τα αιτήματά τους για την αποσυμφόρηση των νησιών και αναχώρησαν στη συνέχεια, προς τα νησιά.Υπενθυμίζουμε πως μόλις στις 17 Γενάρη  είχε  καταθέσει σχετική ερώτηση για το προσφυγικό ο βουλευτής της Δημοκρατικής συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου , ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για  «σπάταλη και παντελώς ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού» και   «επιδείνωση στη ζωή των τοπικών κοινωνιών».