Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν τα μέλη του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου ενόψει της προγραμματισμένης κινητοποίησης τους την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λάφης, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην δυναμική παρουσία του συλλόγου παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας του, έχοντας καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση των αγροτών του νησιού ως ένα στήριγμα. Όπως ανέφερε ο κύριος Λάφης, ο σύλλογος έχει γίνει η φωνή των αγροτών που προσπαθούν να επιβιώσουν στην ύπαιθρο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Κάλεσε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 10:30 π.μ. έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα μείζονα προβλήματα του κλάδου.

Κατόπιν έγινε η παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου της κινητοποίησης:

 1. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια για την άμεση ενίσχυσή μας για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων.
 2. Καμία μείωση στη βασική ενίσχυση και στις επιδοτήσεις μας όπως ορίζει η νέα ΚΑΠ.
 3. Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα – Κατάργηση του Ειδικού Φόρου σε όλα τα καύσιμα, μείωση της τιμής του ρεύματος.
 4. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθεί στον κανονισμό και να αποζημιωνόμαστε και για τις καταστροφές από τους αγριόχοιρους.
 5. Άμεσα μέτρα μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.
 6. Να παρθούν άμεσα μέτρα για στήριξη και έκτακτη επιδότηση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας.
 7. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
 8. Άμεση επίλυση του θέματος της στέγασης της λαϊκής αγοράς στο νησί μας.
 9. Άμεση δημιουργία σφαγείου – Δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους.
 10. Καλή συντήρηση αγροτικής και δασικής οδοποιίας στο σύνολο του δικτύου.
 11. Ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό για την προστασία των χωραφιών, των σπιτιών, των ζώων και του δασικού πλούτου του νησιού μας.
 12. Μείωση των ασφαλιστικών μηνιαίων εισφορών στον ΕΦΚΑ.
 13. Άρση απόφασης παύσης των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στο νησί μας.
 14. Δημιουργία φράγματος στον Καρβούνη για άρδευση των καλλιεργειών μας.
 15. Να αρθούν τα εμπόδια άσκησης της μελισσοκομικής δραστηριότητας – άμεσα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων.
 16. Οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα χωριά μας

Μετά την τοποθέτηση του προέδρου ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει τις καλλιέργειες και δεν είναι άλλο από τα αγριογούρουνα. Τα μέλη του συλλόγου ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι καλλιεργητές και ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων προκειμένου να απαλλαγούν από αυτό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, Γιώργος Λάφης, οι δράσεις θα κλιμακωθούν καθώς επιδιώκεται συντονισμός με τους αγροτικούς συλλόγους του Βορείου Αιγαίου και όχι μόνο.