ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της φωτιάς που έπληξε την Τρίτη την περιοχή των Βουρλιωτών καθώς και την άμεση  ανάγκη πυροπροστασίας του χωριού, διαπίστωσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε την πυρόπληκτη περιοχή.

Επικεφαλής του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ, και μαζί του ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανατολικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Τζίχας και Μανώλης Παχυμανώλης.

Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι χαρακτήριζαν δύσκολη την κατάσταση που επικρατούσε από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί την Τρίτη. Μάλιστα ζήτησαν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και αντιπυρική ζώνη προστασίας γύρω από το χωριό.

Μιλώντας με τους κατοίκους ο Β. Μαρούπας αναφέρθηκε στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που πλήττει την αντιπυρική προστασία της χώρας και έχει υπονομεύσει την προστασία του δασικού της πλούτου. Μια πολιτική με συνεχή αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα των δασών στη χώρα που εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης.

Παρέμβαση για την πυρκαγιά στους Βουρλιώτες και τα προβλήματα που αυτή ανέδειξε πραγματοποίησε χτες και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου, με επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον δήμαρχο. Οι δημοτικοί της σύμβουλοι ζητούν την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα «την αποτίμηση της φωτιάς, την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς, την καταγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον δήμο και τη λήψη μέτρων για την κάλυψή τους». Από τη φωτιά κάηκαν πάνω από 1.000 στρέμματα δασικής – κυρίως – αλλά και καλλιεργήσιμης έκτασης.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αναδείχθηκαν ξανά οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας και καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Οσον αφορά τον δήμο, διαπιστώθηκε «η επιμονή όλων των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών να μη λαμβάνουν υπόψη τις επανειλημμένες προτάσεις μας για αντιπυρική προστασία των οικισμών, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά και ειδικότερα στα σημεία επαφής του δάσους με αυτά, όταν μάλιστα υπάρχει η οδυνηρή εμπειρία της φωτιάς του 2000, που κατέκαψε μεταξύ άλλων τα χωριά Μαυρατζαίοι και Κουμαραδαίοι. Στη φωτιά των Βουρλιωτών αναδείχθηκε ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει άμεσα να επιληφθεί ο δήμος. Αφορά το δίκτυο μεταφοράς νερού στο χωριό (κάτι που προφανώς ισχύει και για άλλα χωριά), το οποίο αποτελείται από πλαστικές σωλήνες επιφανειακές (πράγμα ούτως ή άλλως επικίνδυνο για την υγιεινή και ασφάλεια του πόσιμου νερού), οι οποίες ενώ καίγονται παράλληλα μετατρέπονται σε αγωγούς μετάδοσης της φωτιάς».