Καθ’ όλη τη διάρκεια των προεκλογικών μας παρεμβάσεων, χαρακτηρίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκείνη την πολιτική δύναμη του συστήματος που προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο, ενώ αντίθετα η ΝΔ δεν φαίνεται να απασχολείται ιδιαίτερα από τέτοιους ενδοιασμούς. Ως κλασικό κόμμα της αστικής τάξης, παρουσιάζει το μαύρο όπως ακριβώς είναι. Μαύρο, με την επιθυμία της να το καταστήσει κατάμαυρο. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο νησί της Σάμου σχετικά με το προσφυγικό αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, και που δήθεν θα φροντίσει για αυτά με αυξημένη ευαισθησία απ’ όση θα δείξει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας;

Μια καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας είναι η πρόταση του για την διαχείριση του προσφυγικού. Μια βίαιη επαναπροώθηση των απανταχού κατατρεγμένων προς το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν, να η λύση που θα σώσει την τιμή της «ευρωπαϊκής παρακαταθήκης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης». Απ’ την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει την πολιτική του στο προσφυγικό ως αλληλέγγυα και φιλάνθρωπη, όπου κάποια ζητήματα γραφειοκρατίας τον εμποδίζουν να αναδειχτεί σε μητέρα Τερέζα των προσφύγων, στις κυνικές δηλώσεις Μητσοτάκη περί επαναπροώθησης τους στα «φιλάνθρωπα» χέρια του Ερντογάν. Όλοι βέβαια στο όνομα της αλληλεγγύης και των πανανθρώπινων αξιών. Αυτές είναι οι αξίες που υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα, μέχρι εκεί φτάνει το ανθρωπιστικό τους προσωπείο.

Όσο για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα πράγματα είναι « ξεκάθαρα». Μέσω της ψηφιακής πολιτικής(!) θα δωθούν ένα σωρό λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας , της αγροτικής παραγωγής, των εργασιακών σχέσεων που έχουν καταλήξει ένας συνεχής εκβιασμός απ’ την μεριά της εργοδοσίας, ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού. Αυτά όμως, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα κι η λύση τους δίνεται η δεν δίνεται συνολικά, και με τον ίδιο τρόπο. Κι ούτε αρκεί το μειωμένο ΦΠΑ ή κάποιο μεταφορικό ισοδύναμο, στα πλαίσια της πολιτικής των ψευτοεπιδομάτων, για να καλυτερεύσει η ζωή του λαού στα νησιά.

Η κοροϊδία και η κυνικότητα τους συνδυάζονται άψογα για να καταδείξουν την επόμενη μέρα. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιούλη, η επίθεση θα συνεχιστεί το ίδιο άγρια, όσο ο λαός στα νησιά και ολόκληρη τη χώρα παραμένει στην άκρη, κομπάρσος των εξελίξεων, να τους ακούει να του ανακοινώνουν την ολοένα και αυξανόμενη εξαθλίωση του. Μοναδικός δρόμος του, ο δρόμος του αγώνα, από κοινού με πρόσφυγες και μετανάστες, για να διεκδικήσει τα αυτονόητα, τα στοιχειώδη δικαιώματα του στην δουλειά, την παιδεία, την υγεία. Να σπάσει το κλίμα της απογοήτευσης και της ήττας, να βρει ο λαός κουράγιο απ’την αναμφισβήτητη δύναμη του, για να κινήσει ο ίδιος τις εξελίξεις που αφορούν την ζωή και το μέλλον του.