Σε οριακό σημείο βρίσκεται το ζήτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Παγώνδα, καθώς, σύμφωνα με έγγραφο της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Σάμου, εάν μέχρι τις 14 Αυγούστου δεν αποκατασταθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών που μεταφέρονται καθημερινά από το Ηραίον, το σχολείο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε μονοθέσιο, με τους μαθητές να καλούνται να εγγραφούν σε άλλα σχολεία της περιοχής.
Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται, ήταν αναμενόμενη, καθώς είχαν προηγηθεί υπηρεσιακά έγγραφα που απαγορεύουν τη διέλευση από τον αυτοσχέδιο δρόμο που είχε διανοιχθεί μέσα σε οριοθετημένο ρέμα, χωρίς την απαιτούμενη μελέτη και τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Για το θέμα μίλησε στον 2000FM η δικηγόρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Βίβιαν Γαβριήλογλου, η οποία τόνισε ότι ο Σύλλογος δεν προτείνει συγκεκριμένη τεχνική λύση, αλλά ζητά από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
Όπως ανέφερε, στις 7 Ιουλίου εστάλη σχετικό έγγραφο προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και προς την κα Εισαγγελέα, προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Η Δασική Υπηρεσία εμπλέκεται λόγω του χαρακτήρα της περιοχής και των απαιτούμενων εγκρίσεων για τη συγκεκριμένη οδό.
Η κ. Γαβριήλογλου υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και όχι η αναζήτηση ευθυνών εκ των υστέρων.
«Δεν υποδεικνύουμε εμείς τη λύση. Ζητάμε από τους αρμόδιους να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος με ασφάλεια για τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν το έργο δεν ολοκληρωθεί άμεσα, θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες και οι εργασίες για την αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, 26 μαθητές προέρχονται από το Ηραίον και 10 από τον Παγώνδα, ενώ μέχρι στιγμής οι γονείς δεν έχουν προχωρήσει σε εγγραφές των παιδιών τους σε άλλα σχολεία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει σύντομα λύση.
Όπως είπε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παγώνδα.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί ουσιαστικές κινήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τέλος, υπενθύμισε ότι οι υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκε ο Σύλλογος υποχρεούνται, βάσει της νομοθεσίας, να απαντήσουν εντός 50 ημερών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου.
