Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Σάμου που συνεδρίασε την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και οξύνει την αντεργατική της επίθεση.

135 χρόνια  μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου, έρχεται με νέο αντεργατικό τερατούργημα και καταργεί αυτή την εργατική κατάκτηση που βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ κι ένα αιώνα.

Νομιμοποιεί δηλαδή τα 10ωρα και 12ωρα που παράνομα και με σύμμαχο την τρομοκρατία της απόλυσης εφάρμοζαν αρκετοί εργοδότες.

Καταργεί, επίσης την υπερεργασία και νομιμοποιεί την απλήρωτη υπερωρία.

Το νομοσχέδιο χτυπάει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μας αλυσοδένει στη δουλειά και ο εργοδότης αποκτά επιπλέον διευθυντικό δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο μας, στην ξεκούρασή μας, στην επαφή με τα παιδιά μας, με την οικογένειά μας.

Το ξήλωμα του 8ωρου μαζί με τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου είναι αιτία πολέμου και πρόκληση που η κυβέρνηση το φέρνει παραμονή της γιορτής της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την εξαφανισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που δεν έχει βρει ούτε δυο λέξεις να πει για την κατάργηση της θεμελιώδους εργατικής κατάκτησης του 8ώρου. Νύχι – κρέας είναι με την κυβέρνηση και έχει καταντήσει ένας ακόμα κυβερνητικός-εργοδοτικός μηχανισμός που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

 

Ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ο λαός μας θρηνεί σχεδόν 10.000 νεκρούς. Ένας αριθμός που δεν είναι ένα ψυχρό νούμερο αλλά οι άνθρωποί μας. Μάνες, πατεράδες, παιδιά, συγγενείς, φίλοι που χάθηκαν γιατί  αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα διασωληνωμένους σε ΜΕΘ που δεν επαρκούν και εκτός ΜΕΘ. Εκατοντάδες ασθενείς με άλλες ασθένειες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Το ιατρικό, τεχνικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όριά τους αλλά η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές αλλά τις γεμίζει με χρήμα αυξάνοντας τα κέρδη των κλινικαρχών. Έχει αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους και το λαό στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ. Τα σχολεία, οι σχολές και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.

 

Στη Σάμο έξη (6) μήνες μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό η αποκατάσταση των ζημιών σε σχολεία, δημόσια κτήρια και υποδομές γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες δίνονται με το σταγονόμετρο και σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν στο 100% των ζημιών. Ετοιμόρροπα ακόμη χάσκουν επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια μας, αφού και οι κατεδαφίσεις πάνε με ρυθμούς χελώνας. Η προστασία της ζωής των παιδιών μας και η επούλωση των πληγών του σεισμού είναι επιτακτική ανάγκη. Σήμερα υπάρχει τεχνολογική και επιστημονική γνώση, κατάλληλο εργατικό δυναμικό για να έχουμε ασφαλή κτήρια, για να προστατευόμαστε από σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα, για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές περιουσιών.

 

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε. όχι μόνο δεν είναι το «τέλος του εγκλωβισμού» και δεν εκφράζει την «αλληλεγγύη της Ε.Ε.» όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά αντίθετα γκριζάρει τα νησιά μας,  μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την αντιδραστική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η κατάσταση αυτή της μετανάστευσης και της προσφυγιάς θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, όσο λεηλατούνται οι φυσικοί πόροι κρατών και φτωχοποιούνται οι λαοί τους.

Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ δεν πρέπει να υπάρχει στο νησί.

 

Για όλα τα παραπάνω η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου ομόφωνα αποφασίζει την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής Απεργίας την Πέμπτη 6 Μάη 2021 για το Νομό Σάμου

 

Απεργούμε και Διεκδικούμε!

  • Όχι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Σύγχρονοι όροι δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερός χρόνος εργασίας και μείωση του εργάσιμου. ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και τις ελευθερίες.
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Στελέχωση και ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Εδώ και τώρα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών του σεισμού και 100% αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί
  • Να κλείσει το hotspot. Να μη γίνει άλλο στου Ζερβού. Απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από το νησί και τη χώρα

 

 

Για την Διοίκηση

 

Η Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

 

Βασιλική Βρυνιώτη                       Μανώλης Νεοφώτιστος