Αγαπητοί συμπατριώτες, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Όμως, πιεσμένοι από το σάπιο κοινωνικό σύστημα,ίσως να κουραστήκαμε και να παραιτηθήκαμε από το να διεκδικούμε συνεχώς. Σαν να μας κάνουν χάρη, αν έχουμε γιατρό στο χωριό μια-δυο φορές την εβδομάδα. Σαν να τους χρωστάμε κι από πάνω ,όταν πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακά μας.

Αλήθεια, τι κάνουμε όταν το ραντεβού για τον νοσοκομειακό γιατρό είναι μετά από τρεις μήνες; Τι κάνουμε όταν δεν υπάρχει γιατρός ανάλογης ειδικότητας για το πρόβλημά μας; Πηγαίνουμε στην Αθήνα, ή στη Χίο, ή όπου αλλού, δανειζόμαστε, εξαθλιωνόμαστε οικονομικά κι αρχίζουν τα κάθε εξάμηνο ταξίδια ειδικά για ό,τι έχει σχέση με καρκίνο , με οφθαλμολογικά προβλήματα κλπ. Ταλαιπωρία, αγανάκτηση για την κοροϊδία, να εργάζεσαι, να είσαι συνταξιούχος, να έχεις πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να τρέχεις αναγκαστικά στους μεγάλους Ιατρικούς Ομίλους, ή σε κέντρα που έχουν σύμβαση με το κράτος.

Δηλαδή μήπως είναι υπερβολή να ζητάμε τα αυτονόητα;  Μήπως δεν έχουμε κατανοήσει ότι Μόνο ο Λαός θα σώσει το Λαό; Δεν θα γυρίσουμε πίσω το χρόνο. Με αγώνες αποκτήθηκαν τα δικαιώματα για πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αλλά σε ποια περίθαλψη; Σε νοσοκομεία με άθλιες υποδομές, με εγκατάλειψη, με υποστελέχωση υγειονομικών, με γιατρούς εξουθενωμένους από τις εφημερίες κι απαξιωμένους μισθολογικά;

Πώς αλήθεια, όταν μένουν άνθρωποι αβοήθητοι και πεθαίνουν, λόγω που το ΕΚΑΒ δεν επαρκεί και δεν υπάρχει έγκαιρη παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας και πρώτων βοηθειών; Το ΕΚΑΒ πρέπει να  στελεχώνεται από διασώστες που έχουν άρτια εκπαίδευση .

Το δικαίωμα στην υγεία, είναι αναφαίρετο . έχουμε δικαίωμα σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για ΟΛΟΥΣ.

Ο αγώνας για αποκλειστική δημόσια δωρεάν υγεία είναι καθήκον όλων μας να γίνει ακόμα πιο μαζικός κι αποφασιστικός.

Να εξασφαλιστούν και να καλύπτονται εξ ολοκλήρου όλες οι κοινωνικές ανάγκες για την υγεία και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς οι νησιώτες το βιώνουμε καθημερινά με τις ελλείψεις σε παροχές, με την εγκατάλειψή μας κι οικονομική επιβάρυνση, όταν δε βρίσκουμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, όταν δεν έχει δρομολόγια πλοίου κι είμαστε αποκλεισμένοι, ξεχασμένοι, μα κατά τα άλλα ακρίτες κι έρχονται προεκλογικά οι κόλακες και μας τάζουν με λόγια και παραμύθια. Η Πανάκεια, Ιασώ και Ακεσώ, κόρες ή αδελφές της θεάς Υγείας σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Ασκληπιάδες, αλλά πρωτίστως ο Ασκληπιός κι ο Ιπποκράτης,  δίδαξαν περί Υγείας σώματος και ψυχής κι έμειναν οι αρχές και διδαχές τους στην παγκόσμια ιατρική. Δε φτάνει ο όρκος του Ιπποκράτη στους γιατρούς μας για να ανταπεξέρχονται στο δύσκολο έργο τους. Όλοι μαζί, με τη στήριξη μας στους υγειονομικούς μας, για να είμαστε καλά και να μην ξεχνάμε, ότι:

Για να λέμε «στην υγειά μας» χρειάζεται αγώνας!!!

Γι αυτό, καλούμε το λαό των νησιών μας στις κινητοποιήσεις για την Υγεία, στη Σάμο στις 2 του Νοέμβρη στην πλατεία Πυθαγόρα, στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη στο Παναιγαιακό συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Κούλα Καραμηνά-Πόθου (λογοτέχνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, γραμματέας Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών, μέλος της γραμματείας της Πανσαμιακής επιτροπής για την Ειρήνη και άλλων φορέων).