ΤΟ ΕΠΑΜ Σάμου κατέθεσε σήμερα, ημέρα Πέμπτη 18/7/2019, αίτημα με το οποίο ζητά διευκρινίσεις και ενημέρωση από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες σχετικά με την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής του νέου ΚΥΤ Σάμου στη θέση Ζερβού (ΦΕΚ 2759/3-7-2019), θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων.

Το αίτημα κατατέθηκε: 1) στην Ταξιαρχεία Σάμου, 2) στη Διοίκηση ΚΥΤ Σάμου. (Αρ. Πρωτ. 4870/18-7-2019). 3) στη Δασική Υπηρεσία Σάμου, (Αρ. Πρωτ. 39331/18-7-2019). 4) στο Δήμο Σάμου: υπόψη Δημάρχου & Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ. Πρωτ. 15940/18-7-2019). 5) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: υπόψη Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και Περιφερειακό Συμβούλιο. (Αρ. Πρωτ. 46270/2044/18-7-2019). Το αίτημα επίσης κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο των Μυτιληνιών, κ. Ελευθερόγλου.

Στόχος του αιτήματος είναι να διευκρινιστεί – και να ενημερωθεί σχετικά η Κοινή  Γνώμη-  αν, όσον αφορά την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, έχουν γίνει όλες οι νόμιμα προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοση της άδειας χωροθέτησης (ΦΕΚ 2759/3-7-2019), αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που η νομοθεσία ορίζει, καθώς και  οι απαραίτητες εγγυήσεις που διασφαλίζουν τόσο την εθνική ασφάλεια, όσο και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.

Το ΕΠΑΜ, με σαφήνεια και συνέπεια στις θέσεις του, δηλώνει ότι στα ακριτικά νησιά θα πρέπει να λειτουργεί μόνο ένα κέντρο καταγραφής βραχείας διαμονής με τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και προσωπικό που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σε  έναν προσωρινά φιλοξενούμενο αριθμό μεταναστών – προσφύγων που δεν θα ξεπερνά τα 700 άτομα  εβδομαδιαίως, και θα παρέχει επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό ιατρικό έλεγχο.

Αυτό ήταν και το αίτημα του σαμιακού λαού, όπως με σαφήνεια το δήλωσε στα πάνδημα συλλαλητήριά του.  Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα πρέπει να είναι και  η μόνη δέσμευση των  αιρετών Αρχών του τόπου, πολιτειακών και αυτοδιοικητικών, και όχι να περιορίζονται σε προεκλογικές υποσχέσεις υφαρπαγής της ψήφου. Οι «ανειλημμένες δεσμεύσεις», που μετεκλογικά ορισμένοι επικαλούνται είναι γνωστές σε όλα τα κόμματα που έχουν υπογράψει μνημόνια. Υποδηλώνονται στις υπουργικές αποφάσεις, όπου παραπέμπει η προαναφερόμενη άδεια χωροθέτησης, οι οποίες είναι δεσμευτικές για όλες τις κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως το μόνο μέσο ρύθμισης του μεταναστευτικού προβλήματος και αποδέχονται το καθεστώς επιτροπείας που μας έχουν επιβάλλει στο όνομα ενός παράνομου χρέους οι δανειστές «σύμμαχοι και εταίροι» μας.  Πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από υπερεθνικά και εξωεθνικά κέντρα ερήμην του λαού και εις βάρος του, καταδεικνύοντας την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Όταν, λοιπόν,  αυτές οι  «ειλημμένες δεσμεύσεις» έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον και το αίτημα του λαού, οι Αρχές, που ο λαός επέλεξε να τον αντιπροσωπεύουν, οφείλουν, εφόσον τολμούν, να τις ακυρώσουν εάν σέβονται και υπακούουν στη Λαϊκή Βούληση, όπως η Δημοκρατία επιβάλει.

Το αίτημα του σαμιακού λαού είναι σαφές. Και απαιτεί το υπάρχον κέντρο Ταυτοποίησης να μετατραπεί σε κέντρο Καταγραφής και να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί από τον μεγάλο όγκο μεταναστών-προσφύγων, οι οποίοι θα ταυτοποιούνται με τάχιστες διαδικασίες σε κέντρα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι κανένα άλλο Κέντρο Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) δε χρειάζεται να δημιουργηθεί στο νησί.

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν, της γείτονος χώρας απ’ όπου η Σάμος απέχει μόνο 1,5 χιλιόμετρο, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, ως όπλο εκβιασμού και αναθεωρητικής πολιτικής για την προώθηση των γεωστρατηγικών του ορέξεων στο Αιγαίο. Δεδομένου ότι ο Ερντογάν προ ολίγων ημερών έλαβε στη σύσκεψη των G20 το πράσινο φως από τον Τραμπ να προωθήσει τα συμφέροντά του στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο & Αιγαίο). Δεδομένου ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex  εκχωρήσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο απερχόμενος Υπ. Άμυνας, είμαστε μόνοι μας και διπλωματικά απομονωμένοι σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της γείτονος. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, υπό τις επιταγές της ΕΕ, τα ακριτικά νησιά έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες-φυλακές ανθρώπινων ψυχών.  Δεδομένου ότι στα ακριτικά νησιά δρουν ανεξέλεγκτα άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά και παράνομα κυκλώματα (δουλεμπορίας, ναρκωτικών, πρακτόρων, πλαστών εγγράφων χορήγησης ασύλου κλπ.), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συνθηκών χάους, ανομίας, διαφθοράς και τρομοκρατίας στην τοπική κοινωνία.

Βάσει όλων αυτών των δεδομένων  είναι επιβεβλημένη η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δεν δικαιολογείται  η δημιουργία  επιπλέον ΚΥΤ σε νέα θέση. Είναι επίσης επιβεβλημένη η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην δουλέμπορα-χώρα Τουρκία και όχι  η συνεργασία μαζί της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είναι επίσης επιβεβλημένη η εφαρμογή του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες και όχι ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, η ακύρωση των συνθηκών ΕΕ-Τουρκίας, Σένγκεν και Δουβλίνου, καθώς και  οι άμεσες επαναπροωθήσεις όσων έχουν ταυτοποιηθεί  για παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά απειλώντας την ασφάλεια της χώρας.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος απαιτεί πολιτική ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, όχι την εναλλαγή πολιτικών που εφαρμόζουν την ίδια πολιτική υποτέλειας. Χρέος μας η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας-ανεξαρτησίας, η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, η κοινωνική δικαιοσύνη.