Η κατάσταση με το ΕΚΑΒ στη Σάμο είναι άκρως σοβαρή και επικίνδυνη. Από το Μάιο του 2019 έληξαν οι συμβάσεις δύο πληρωμάτων που εργάζονταν  μέσω του προγράμματος φίλος, που υλοποιούσε το ΚΕΛΠΝΟ, και ένας άλλος εργαζόμενος, πλήρωμα του ΕΚΑΒ αποχώρησε λόγο συνταξιοδότησης. Στο κέντρο Υγείας του Καρλοβάσου υπηρετούν μόνο τέσσερις εργαζόμενοι, πληρώματα από τα οποία η μία εργαζόμενη απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης.

Από την δημιουργία του, το παράρτημα  του ΕΚΑΒ στη Σάμο ήταν προβληματικό. Στις περισσότερες βάρδιες, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύψει ολόκληρο το νησί με αποστάσεις 65-70 χιλιομέτρων και με δύσκολο οδικό δίκτυο. Ενώ ο ελάχιστος αριθμός στελεχωμένων ασθενοφόρων, που θα έπρεπε να υπάρχει είναι δύο σε κάθε βάρδια και η πλήρη ανάπτυξη του σε τέσσερα ασθενοφόρα στελεχωμένα.

Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των ασθενοφόρων είναι επαρκής και σε καλή κατάσταση τα περισσότερα από δωρεές, ο αριθμός όμως των πληρωμάτων είναι ελάχιστος. Το νησί τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ με το μεταναστευτικό. 4.000 – 5.000 είναι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί  οι οποίοι διαβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες και είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και ατυχήματα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται την θερινή περίοδο λόγω του τουρισμού. Ενώ το ΕΚΑΒ επιβαρύνεται, εκτός από τα έκτακτα περιστατικά και με την μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο προς ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λόγο έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων που έχει το Νοσοκομείο όπως γαστρεντερίτιδα κ.α. καθώς και σε εξοπλισμό, όπως  μαγνητικός τομογράφος κ.α. Αυτό το έργο ξέρουμε ότι δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ, αλλά η Κυβέρνηση της ΝΔ πριν από μερικά χρόνια κατάργησε τις θέσεις των οδηγών που υπήρχαν στα Νοσοκομεία.

Αυτή την στιγμή στο ΕΚΑΒ της Σάμου υπηρετούν 9 πληρώματα ασθενοφόρων και 3 στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να καλυφτούν οι βάρδιες, ώστε στο νησί να κυκλοφορούν δύο ασθενοφόρα που είναι ο ελάχιστος αριθμός. Από τις 1-9-2019 η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά αφού δυο εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από το παράρτημα  του ΕΚΑΒ της Σάμου για τον λόγο ότι έχουν εκλεγεί πρόεδροι τοπικών Συμβουλίων στον τόπο καταγωγής τους.

Για να υπάρχουν 2 τουλάχιστον ασθενοφόρα στελεχωμένα και στις τρεις βάρδιες και να μπορούν οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και την κανονική τους άδεια χρειάζονται τουλάχιστον 26 άτομα.

Οι Σαμιώτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν θρηνήσει πολλές ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων  που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό του παραρτήματος του ΕΚΑΒ, κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή από τον Σαμιώτικο λαό.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

 

  • Να μην κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές αλλά και οι εργαζόμενοι να εργάζονται με ανθρώπινες συνθήκες. Να μπορούν να λαμβάνουν κανονικά τα ρεπό τους, καθώς και τις άδειες τους.
  • Να ικανοποιηθεί η καθολική απαίτηση του Σαμιώτικου λαού για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ της Σάμου.

 

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

 

Κομνηνάκα Μαρία

 

Παφίλης Θανάσης