ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΜΜ. ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΑΒΕΕ

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου καταγγέλλει την απαράδεκτη, ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση της επιχείρησης ΕΜΜ. ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΑΒΕΕ στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Σάμου και ιδιαίτερα στις εκλογές του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

 

Ο συγκεκριμένος εργοδότης παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και του νομοθετικού πλαισίου (νόμος 1264/82) «αποφασίζει» ότι στην δική του επιχείρηση δεν υπάρχει κανένας άλλος νόμος πέρα από τον νόμο του αφεντικού!

 

Έτσι, λοιπόν, «απαιτεί» από τον κάθε εργαζόμενο στην επιχείρησή του, ότι θα πρέπει να συμπληρώσει και να του καταθέσει υπογεγραμμένη, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 άρθρο 8, θεωρημένη μάλιστα από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην οποία αναφέρει : «δεν συμμετέχω σήμερα και ούτε προτίθεμαι να συμμετάσχω καθ’ όλη την διάρκεια της εργασιακής μου σχέσεως με την επιχείρηση – ΕΜΜ. ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΑΒΕΕ – ως υποψήφιος ή εκλεγείς σε συνδικαλιστικό σωματείο της εργασιακής μου ιδιότητας και ούτε πρόκειται να κάνω χρήση των ευεργετημάτων του νόμου για τα συνδικαλιστικά όργανα. Σε περίπτωση που επιθυμώ να συμμετάσχω ως υποψήφιος συνδικαλιστικού οργάνου δηλώνω ότι θα παραιτηθώ οικιοθελώς από την εργασιακή μου σχέση».

 

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του εργοδότη έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του και όχι μόνο καθώς έχει και παρεμφερείς άλλες επιχειρήσεις στην πόλη της Σάμου με δεκάδες εργαζόμενους.

Στοχεύει στην παραίτηση κάθε εργαζόμενου από τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματά του και προφανώς από τα εργασιακά και μισθολογικά του δικαιώματα. Στοχεύει στο χτύπημα του κλαδικού σωματείου στο Νομό που με την ταξική του δράση στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ενημερώνοντας τους για τα δικαιώματά τους και οργανώνοντας τους αγώνες διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους από αφεντικά και κυβερνήσεις. Ανοίγει το δρόμο ώστε ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι εργοδότες για να χτυπηθεί ακόμα παραπέρα το συνδικαλιστικό κίνημα και οι δημοκρατικές ελευθερίες. Χωρίς συνδικαλισμό και μάλιστα συνδικάτο σε ταξική κατεύθυνση όλα θα γίνουν πιο εύκολα για την καταπάτηση και των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει από τις αντεργατικές πολιτικές.

 

Η προκλητική του αυτή ενέργεια αποτελεί χοντροκομμένη παραβίαση του Ν. 1264/82 για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων, άρθρο 14 παραγρ.2, που αναφέρεται στην προστασία και στην διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης από τους εργοδότες καθώς και του άρθρου 16 για την δημοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε να αποσύρει αμέσως ο εργοδότης τις υπεύθυνες δηλώσεις που έχει μοιράσει σε όλους τους εργαζόμενους του και να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να εφαρμόσει τον Νόμο (άρθρο 16 παραγρ. 8 και 2)  ώστε ν’ αποσυρθούν οι «υπεύθυνες δηλώσεις» και να προστατέψει τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους των νησιών μας να οργανωθούν στα σωματεία τους και να καταδικάσουν κατηγορηματικά την απαράδεκτη αυτή ενέργεια. Να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος βάζοντας φρένο στις όποιες ανάλογες εργοδοτικές ενέργειες και ορέξεις.

Καλούμε τα σωματεία του νομού μας να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους της επιχείρησης και το κλαδικό τους σωματείο.

Να κάνουμε καθαρό σε όλους ότι το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και δεν ανέχεται καμία παρέμβαση στην λειτουργία και δράση των συνδικάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της επιχείρησης μαζί με το συνδικάτο τους να υψώσουν τείχος αντίστασης απέναντι στις αυθαιρεσίες του εργοδότη και να μην υπογράψουν την δήλωση.

Μετά τις δηλώσεις τι παίρνει σειρά ; Μήπως πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ;

 

Η