ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ

«Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι εκλογές του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου συγκεκριμένος επιχειρηματίας (Ζαρμπάνης), που απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο προέβη σε παράνομη εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαίτησε με «υπεύθυνες δηλώσεις» από τους εργαζόμενους να μην συνδικαλίζονται. Σε άλλη περίπτωση να αποχωρούν οικειοθελώς από την επιχείρηση!

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τρία πράγματα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ως εργαζόμενοι.

1) Η μόνη απειλή που αισθάνονται οι επιχειρηματίες είναι το σωματείο και η ταξική πάλη οπότε λαβαίνουν τα μέτρα τους.

2) Αν οι εργαζόμενοι φοβηθούν και αφήσουν ανενόχλητους τους επιχειρηματίες, τότε είναι σαν να υπογράφουν την καταδίκη των εργασιακών δικαιωμάτων των δικών τους και των παιδιών τους. Είναι σαν να απεμπολούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Άλλωστε το 4ο μνημόνιο που προτίθεται να υπογράψει η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο, προβλέπει στέρηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις μισθών.

3) Μοναδικός δρόμος απάντηση στη συγκεκριμένη παράνομη εργοδοτική αυθαιρεσία είναι η συσπείρωση στο Σωματείο μας. Οι εργαζόμενοι να μη φοβούνται, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να μην αποδεχτούν να υπογράψουν αυτές τις «υπεύθυνες δηλώσεις». Δεν έχουν καμιά νομική ισχύ. Ο εργοδότης το κάνει για να τους τρομοκρατήσει.

Απαιτούμε να αποσύρει ο εργοδότης τώρα αυτές τις «δηλώσεις».  Κανένας εργαζόμενος να μην τις επιστρέψει υπογεγραμμένες.

Συνάδελφοι συσπειρωθείτε στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μην φοβάστε. Είμαστε οι πολλοί. Σε μας ανήκουν τα πάντα. Τι είναι τα σ/μ, τα μαγαζιά, τα εργοστάσια χωρίς εμάς; Σκέτα ντουβάρια, χωρίς ζωή. Τον ιδρώτα μας και το κόπο μας, την υπεραξία μας, αρπάζουν τα αφεντικά και γεμίζουν τα σεντούκια τους. Μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, φοβισμένους και υπάκουους. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν τρομοκρατούμαστε. Δεν ανεχόμαστε καμιά παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του σωματείου μας».

Εμείς είμαστε το αίμα, εμείς είμαστε η φωτιά

εμείς είμαστε οι εργάτες

χτίζουμε εμείς τη λευτεριά

Γ. Μαρκόπουλος

ΤΟ Δ.Σ.