ΘΕΜΑ: «Ανακοίνωση για την καταγγελία του Π.Σ.ΑμεΑΝ.Μένεγας Ο ΙΚΑΡΟΣ»

 

  Αγαπητοί Συνάδελφοι

Το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και φίλων ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ « Ο ΙΚΑΡΟΣ» μας κοινοποίησε την καταγγελία την οποία κατέθεσε στην Εισαγγελέα Σάμου και αφορά στην Τραγική κατάσταση που παρουσιάζει το νησί της Σάμου, σχετικά με την προσβασιμότητα στα Δημόσια κτίρια και στους δρόμους, στα ξενοδοχεία κλπ που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση  στα άτομα με κινητικά προβλήματα και όχι μόνο! (επισυνάπτεται)

  • Η περιγραφή της κατάστασης για τα ΑμεΑ στη Σάμο προς την εισαγγελέα από το “ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ <Ο ΙΚΑΡΟΣ >” είναι η τυπική εικόνα που δυστυχώς ανταποκρίνεται στα νησιά του Β. Αιγαίου και όχι μόνο.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στους αρμόδιους, το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Λύσεις και τεχνολογίες υπάρχουν για όλα τα προβλήματα. Γιατί δεν λύνονται;

Στο επίπεδο της προσβασιμότητας υπάρχει δε και αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για να είναι προσβάσιμα δημόσια κτίρια, κτίρια δημοσιονομικού ενδιαφέροντος κλπ.

Παρά τις σχετικές διαβουλεύσεις, όπως αναφέρει το σωματείο από το 2019 στην Σάμο, αλλά και τη μεγάλη δημόσια συζήτηση συμπληρώνουμε εμείς, που είχαμε προκαλέσει από το 2018 σε επίπεδο περιφέρειας με αιχμή τα ζητήματα της προσβασιμότητας, της υγείας, της ειδικής αγωγής, της δουλειάς, τι προχώρησε ουσιαστικά; Τίποτα.

Αποδεικνύεται  ότι τα ΑμεΑ αποτελούν κόστος για το κράτος, κόστος για τις “αντοχές της οικονομίας” όπως συχνά πυκνά ακούμε. Οι όποιες παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας περνούν μέσα από τις συμπληγάδες των διαφόρων χρηματοδοτικών πακέτων, της λογικής “κόστος οφέλους”, της αγοράς.

Τέτοιο επενδυτικό πακέτο αποτελεί και το “Σύστημα Βιώσιμης Αστικής Κυκλοφορίας” (ΣΒΑΚ), που καταλήγει σε χέρια μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Αλήθεια, τι απέγινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Σάμο όπου ξεκίνησε το 2019 και έληξε στις 5/8/2020, χωρίς να υλοποιείται τίποτα από τα αναγγελθέντα έργα προσβασιμότητας;

Στηρίζουμε το “ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ <Ο ΙΚΑΡΟΣ >” και καλούμε τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους να κάνουν υπόθεση του αγώνα τους τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις. Μόνο οι ίδιοι μπορούν να επιβάλουν τη ζωή που τους αξίζει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΑμεΑΒΑ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ                                                                         ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ