ΑΔΕΔΥ Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου

Σάμος 4/10/2018

Αρθμ. Προτ: 2

Προς:

  1. Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
  2. Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασύλου
  3. Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου
  4. ΜΜΕ

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την επανειλημμένη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων εργαζόμενων της Υπηρεσίας Ασύλου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου τους, πλάι στην εργασιακή ανασφάλεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, αντιμετωπίζουν επανειλημμένες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους, αυθαίρετες αξιολογήσεις που οδηγούν σε παρακράτηση ολόκληρων μισθών τους  και συνδικαλιστικές διώξεις.

Οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, που συχνά προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους έχουν οργανώσει τα τελευταία χρόνια απεργιακές κινητοποιήσεις, κατήγγειλαν ότι πέρασαν ακόμη ένα καλοκαίρι απλήρωτοι, πριν τους καταβληθούν μισθοί δύο έως τρεισήμισι μηνών, καθυστερήσεις που τους οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ και τα οφειλόμενα χρήματα για την περίοδο της επίσχεσης εργασίας που κήρυξαν τον Μάρτιο ξεκίνησαν να καταβάλλονται έξι ολόκληρους μήνες αργότερα. Παράλληλα, η Υπηρεσία φαίνεται ότι ξεκίνησε να εφαρμόζει τον θεσμό της «αξιολόγησης» από την πίσω πόρτα στους συμβασιούχους, αφού αξιοποιώντας διατάξεις των συμβάσεών τους που προβλέπουν σύνδεση του παραγόμενου έργου με τη μισθοδοσία, περιέκοψε μισθούς ολόκληρων μηνών από εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπλήρωσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μεταξύ τους και η πρόεδρος του Σωματείου, στην περίπτωση της οποίας η περικοπή μισθών λειτούργησε ως συνδικαλιστική δίωξη, αφού στοχοποιήθηκε μετά από συμπαράστασή της σε άδικες συμπεριφορές της διοίκησης σε βάρος συναδέλφων της. Και παρότι η διοίκηση της Υπηρεσίας και του Υπουργείου αναδιπλώθηκε μετά τις αντιδράσεις του Σωματείου και ανακάλεσε τις παρακρατήσεις των μισθών, η απαράδεκτη, αντεργατική και παράνομη διάταξη αυτή παραμένει στις συμβάσεις των εργαζομένων.

Ως Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου είμαστε ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας, όπως έχουν εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια σε ολόκληρο το Δημόσιο, αλλά και στην «αξιολόγηση», που σκοπό έχει τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα και παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Απαιτούμε τον σεβασμό όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, που στην προκειμένη αφορούν εργαζόμενους σε άθλιες εγκαταστάσεις, είτε στα «Hotspots» των νησιών, όπου ζουν εγκλωβισμένοι και αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τους οι αιτούντες άσυλο, είτε στα κοντέινερ των περιφερειακών γραφείων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων που λήγουν – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και γενικότερα σε όλο το Δημόσιο
  • Πλήρης στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών
  • Ομαλοποίηση της μισθοδοσίας- Έγκαιρη και πλήρης καταβολή των δεδουλευμένων
  • Κατάργηση κάθε όρου των συμβάσεων που συνδέει το μισθό με την αποδοτικότητα- Να σταματήσουν τώρα οι συνδικαλιστικές διώξεις

 

 

Ο Πρόεδρος   

Σταμάτης Φιλιππής 

Ο Γραμματέας

Μανώλης Παχυμανώλης