Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης εορτασμού της 6ης Αυγούστου θα έπρεπε να δοθεί στους πληγέντες της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και όχι στα πυροτεχνήματα.

(Δελτίο Τύπου ΑΚΙΣ – 3 Αυγούστου 2018)

Η ΑΚΙΣ καταψήφισε την έγκριση της δαπάνης εορτασμού της ένδοξης ναυμαχίας της Μυκάλης, συνολικού ποσού 14.191,00 ευρώ, με το σκεπτικό ότι την παρούσα χρονική στιγμή, στον απόηχο ενός εθνικού πένθους, είναι αδιανόητο να πετάμε στον αέρα χιλιάδες ευρώ σε πυροτεχνήματα και σε λοιπές φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, όταν στην Αττική καταμετρούν ακόμη νεκρούς συμπατριώτες μας.

Συμφωνούμε με τις εκδηλώσεις εορτασμού της ιστορικής επετείου της 6ης Αυγούστου 1824, αλλά αδυνατούμε να καταλάβουμε σε τι αποσκοπεί το μέγεθος αυτής της σπατάλης, ειδικά στον φετινό εορτασμό, όταν η σκέψη όλων μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς.

Θα μπορούσαμε να τηρήσουμε ευλαβικά τις παραδόσεις μας, σε ότι αφορά το θρησκευτικό μέρος του εορτασμού της 6ης Αυγούστου, περιορίζοντας τις υπόλοιπες εκδηλώσεις σε μία λιτή ιστορική αναφορά της ένδοξης ναυμαχίας, προσαρμοσμένη στη θλίψη της παρούσης χρονικής στιγμής. Όσο για το υπόλοιπο της δαπάνης εορτασμού, εμείς στην ΑΚΙΣ πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί, στο πνεύμα της αλληλεγγύης, στους δοκιμαζόμενους από την πρόσφατη φονική πυρκαγιά συμπατριώτες μας.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος