Για την πορεία του τουρισμού στη Σάμο μίλησε ο κ. Δημήτρης Κασμιρλής, γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου, στην ραδιοφωνική εκπομπή «10 με τόνο» του 2000 FM και τη Βιολέτα Τριπόδη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο κομμάτι του τουρισμού εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου. «Υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι γεμάτα και άλλα που είναι άδεια. Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Δεν θα πιάσουμε ούτε το 40% του 2019. Η κατάσταση στη Σάμο δεν θα πιάσει. Λίγα πράγματα. Πολύ λίγα πράγματα». Παράλληλα, επισήμανε τις εθνικότητες των πρώτων επισκεπτών οι οποίοι επιλέγουν, σταθερά, τη Σάμο ως προορισμό για τις διακοπές τους κάθε χρόνο. «Ολλανδοί έχουν έρθει. Οι Σκανδιναβοί, κυρίως από Δανία, πάνε καλά».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τις πρόσφατες ακυρώσεις της αγγλογερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας «TUI Group», ο κ. Κασμιρλής τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται από αρκετούς ομίλους το τελευταίο χρονικό διάστημα και σημείο κατάληξης του είναι η ακύρωση των ταξιδιωτικών πακέτων. «Δεν είναι μόνο η TUI. Γενικά, οι Άγγλοι έχουν θέματα. Δεν πετάνε. Πέρα από τη TUI, πολλές εταιρίες αλλάζουν. Υπάρχει η τάση να μεταφέρονται οι πτήσεις μέχρι, τελικά, να ακυρωθούν. Οι τουρίστες είναι υποψιασμένοι και με δυσκολία κλείνουν. Την πληρώνουμε όλοι».

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η έλευση τουριστών από το Ισραήλ, που αποτελεί ένα νέο άνοιγμα της Σάμου στην τουριστική αγορά της Μέσης Ανατολής, και η απότομη διακοπή των προγραμματισμένων αφίξεων. «Από το Ισραήλ είχαμε εξελίξεις. Την ημέρα της πτήσης, όμως, βγήκε η Ισραηλινή Κυβέρνηση και προειδοποίησε τους πολίτες της. Πάγωσαν τα πάντα. Πέταξαν και πάλι σταμάτησαν. Η πτήση ήταν γεμάτη. Περιμένουμε να αρχίσουν ξανά οι πτήσεις. Περιμένουμε τις αποφάσεις της Ισραηλινής Κυβέρνησης». Σημαντική κρίνεται η πληροφορία του κ. Κασμιρλή για την πτωτική τάση που θα παρουσιάσει ο τουρισμός στο τέλος του καλοκαιριού. «Ο μέσος όρος στο τέλος της σεζόν, σχετικά με τα charters, θα είναι κάτω από το 20%».

Αναφορικά με τις φήμες για ξενοδοχειακές κρατήσεις από Τούρκους, ο κ. Κασμιρλής ξεκαθάρισε το τοπίο λέγοντας ότι εν λόγω κρατήσεις, ίσως, αφορούν τη διαδικασία έκδοσης βίζα για την οποία απαιτείται ένα μέρος διαμονής στην Ελλάδα. Ακόμα, επιβεβαίωσε τη μη ύπαρξη αφίξεων από την Τουρκία λόγω της ασάφειας για την ημερομηνία έναρξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την γείτονα χώρα τη παρούσα χρονική στιγμή.