Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο αλλά και στην γενικότερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων.

 

Ο  έλεγχος των αγορών, του πετρελαίου και των παραγώγων του, από τους ιμπεριαλιστές, τα μεγάλα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, έχει ποτίσει την γη με ποτάμια από το αίμα των λαών και με εκατομμύρια πρόσφυγες.

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη σ’ αυτό το σκηνικό αλλά συμμετέχει έχοντας μετατρέψει την χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο για να μακελεύουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τις γειτονικές μας χώρες.

 

Δημιουργεί κινδύνους για την χώρα μας.

 

Συμμετέχει στις άθλιες αποφάσεις τους που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες από τον ξεριζωμό των λαών, που παραμένουν  εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου και στην υπόλοιπη χώρα, σε απαράδεκτες πολλές φορές συνθήκες και μη μπορώντας να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Γι αυτό σήμερα είναι επιτακτικό το καθήκον, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όλος ο λαός μας να επαγρυπνούν και να βάλουν στην πρώτη γραμμή της πάλης, την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Το αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά γιατί ήδη «πολλά μαύρα σύννεφα» έχουν αρχίσει και μαζεύονται πάνω από το Αιγαίο.

 

Είναι επιτακτικό το καθήκον να δηλώσουμε ότι θ’ αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, για να μην γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

 

Στην κατεύθυνση αυτή και ως συνέχεια της δράσης που είχαμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, η Διοίκηση του ΕΚ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, αποφάσισε την διοργάνωση και στη Σάμο, όπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου ταυτόχρονα, αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού διημέρου στις 1 και 2 Ιούλη, με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις.

 

Το διεκδικητικό πλαίσιο για όλα τα νησιά είναι :

 

  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Καμία αλλαγή συνόρων. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Όχι στους εξοπλισμούς που ικανοποιούν τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες.
  • Να μην επιτρέψουμε τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια μας να γίνουν ορμητήρια των φονιάδων των λαών.
  • Κοινή πάλη των εργαζομένων Ελλάδας και Τουρκίας, όλων των εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό, ενάντια στους εκμεταλλευτές, στον ιμπεριαλισμό.
  • Να μην επιτρέψουμε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα νεκρών. Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Στα παραπάνω πλαίσια η Διοίκηση του ΕΚ καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 7.30΄ το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο προκειμένου να συζητήσουμε τη συμμετοχή, την μορφή, το περιεχόμενο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφορά το διήμερο αυτό.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ