ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων!

Το Δ.Σ του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων, καλεί όλα τα μέλη του, γονείς, σωματεία και φορείς του νησιού μας, σε συγκέντρωση την Πέμπτη 20/1/2022, στο Επαρχείο στον Άγιο Κήρυκο, στις 12.30, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας αλλά και των μορφωτικών δικαιωμάτων!

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των σχολείων, μιλώντας για «κάποιες αναμενόμενες αρρυθμίες», η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τραγελαφική.

    Στην περιοχή μας δεκάδες ήταν τα κρούσματα που καταγράφηκαν, κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές. Αρκετοί όμως ήταν και οι μαθητές, που ενώ δεν νόσησαν ή δεν ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, δεν προσήλθαν στα σχολεία τους από την ανασφάλεια που νιώθουν οι οικογένειες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να δείξει η εκπαιδευτική κοινότητα στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όταν με μηδενικά κρούσματα στην περιοχή μας έκλεινε τα σχολεία για μήνες και τώρα με αυξημένο τον αριθμό των κρουσμάτων τα ανοίγει όπως ακριβώς τα έκλεισε, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Όλη αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης, αφού τόσο το περιεχόμενο όσο και οι υλικοτεχνικές υποδομές και τα ίδια τα σχολικά κτίρια (κοντέινερ σε πολλές περιπτώσεις) υφίστανται μια συνεχόμενη υποβάθμιση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή μας ακόμα υπάρχουν (Γενάρη μήνα) κενά τόσο σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, όσο και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, στα οποία έρχονται να προστεθούν και τα κενά των εκπαιδευτικών που παίρνουν άδεια είτε επειδή νοσούν, είτε για άλλο λόγο. Η ΔΙΠΕ Σάμου κάνει προσπάθεια να «συγκαλύψει» τα κενά αυτά με αψυχολόγητες μετακινήσεις εκπαιδευτικών που τελικά δεν εξυπηρετούν κανέναν.

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι γονέων καθώς και οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από τα δεκαπενταμελή τους έχουν προτείνει μια σειρά μέτρων και δίκαιων διεκδικήσεων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! 

 Διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Στην περιοχή μας μπορούν να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε δημοτική ενότητα του νησιού σε καθημερινή βάση, για όλους. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας , για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
 • Ασφαλή μέσα μεταφορών για όλα τα παιδιά.

 

 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95, αντισηπτικά) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
 • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσων νόσησαν.
 • Πλήρης στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας του νησιού μας.
 • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς και για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
 • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
 • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.
 • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20, 4823/21, 4547/2018.

 

 

Για την διευκόλυνση των συναδέλφων το Δ.Σ.  κηρύττει   στάση εργασίας για 3 διδακτικές ώρες, την Πέμπτη 20/1/2022.

Ικαρία, 16/1/2022