ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018 – ΩΡΑ 7.00΄ μ.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΑΜΟΥ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν δημιουργούνται από το πουθενά και χωρίς λόγο. Οι αιτίες τους βρίσκονται στις ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνουν οι μεγάλες και οικονομικά ισχυρές δυνάμεις για ν’ αρπάξουν τον πλούτο  των λαών, οι εμφύλιοι πόλεμοι που δημιουργούν οι ίδιες δυνάμεις για να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, οι ακραίες συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης που υπάρχει σε αρκετές χώρες.

Εξ αιτίας αυτών εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους και δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται στη χώρα μας, στα άλλα νησιά του Αιγαίου και στο νησί μας.

Οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στο νησί μας για τους ανθρώπους αυτούς είναι σε απαράδεκτο επίπεδο. Το hotspot που δημιουργήθηκε με προοπτική να εξυπηρετεί 648 ανθρώπους σήμερα φιλοξενεί πάνω από 4.500, ενώ οι υποδομές που έτσι κι αλλιώς δύσκολα κάλυπταν τον ντόπιο πληθυσμό τώρα δεν μπορούν ούτε το νερό να εξασφαλίσουν σε σταθερή βάση. Δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί γύρω από το hotspot δεν θα μπορέσουν να προφυλάξουν τους ανθρώπους από τα κρύα και τις βροχές, για άλλη μια χρονιά. Γενικά οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο hotspot μπορούν να χαρακτηριστούν από άσχημες μέχρι άθλιες.

Η χώρα μας και ο λαός μας έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι και γνωρίζει ακόμα και τώρα, την προσφυγιά και την μετανάστευση. Από την Μικρασιατική καταστροφή εξ αιτίας του πολέμου, μέχρι την μετανάστευση για ένα καλύτερο όνειρο ζωής, κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη. Το ίδιο γίνεται ακόμα και σήμερα. Να ξενιτεύονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες όπου γης, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, για ν’ αναζητήσουν το δικαίωμα στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Όπως, λοιπόν, θέλουμε τα παιδιά μας να μη πέφτουν θύματα του ρατσισμού και του φασιστικού δηλητηρίου όπου βρεθούν, έτσι πρέπει να εκφράζουμε την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γι αυτό είμαστε μαζί με το εργατικό κέντρο στον αγώνα για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και για :

  • Να κλείσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το hotspot στη Σάμο και τα άλλα νησιά.
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και την χώρα.
  • Να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και από εκεί άμεσα να μεταβαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια και ευθύνη του κράτους.
  • Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές από το hotspot.
  • Οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ (συμβασιούχοι, κοινωφελή κλπ) να προσληφθούν σε Δήμο και άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν πολλές ελλείψεις.
  • Να καταργηθούν όλες οι ΜΚΟ και την ευθύνη ν’ αναλάβει το κράτος.