Όλοι και όλες στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πρωτομαγιάς και στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε Σάμο (10.00 – Ε.Κ. Σάμου) και Ικαρία (12.00 – πλ. Ευδήλου)

Η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου σηκώνουν ψηλά τις γροθιές και αντλώντας παραδείγματα απ’ τους ήρωες αγωνιστές του παρελθόντος προχωρούν με δύναμη και αισιοδοξία στους νέους αγώνες! Ήρωες, όπως οι εργάτες στο Σικάγο, οι 200 κομμουνιστές εκτελεσμένοι της Καισαριανής, οι 6 ηρωικοί αγωνιστές της Κεφαλλονιάς, οι καπνεργάτες/τριες του ματωμένου Μάη του ’36, αλλά και οι χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για το δίκιο μας, για την απελευθέρωση των εργαζομένων απ’ την εκμετάλλευση.

Η Πρωτομαγιά φωτίζει το δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της ασυμβίβαστης πάλης ενάντια σε όλα και σε όλους όσους θέλουν να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση, προς όφελος των κερδών του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να σκύβουμε το κεφάλι σε κάθε νέα αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση και να κλείνουμε το στόμα σε κάθε ψίχουλο που μας πετούν, το οποίο φροντίζουν κάθε φορά βέβαια να μας το παίρνουν πολλαπλάσια πίσω.

Υψώνουμε, όμως, τη γροθιά μας απέναντι και σε κάθε πολιτική απόχρωση που στηρίζει το σύστημα της εκμετάλλευσης, τη λογική της «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων, των «ξεπερασμένων» απεργιών.

Γεμίζουμε με αισιοδοξία απ’ τα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και εδώ στη χώρα μας, με τους ελπιδοφόρους αγώνες των Φοιτητών, Αγροτών, Εκπαιδευτικών, Υγειονομικών, χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που με διάρκεια, μαζικότητα πείσμα και αντοχή βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν, απεργούν και διεκδικούν, ενάντια στην κοινή αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ και εδώ στη χώρα μας για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ό,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, το πέτυχαν μόνο με τον αγώνα τους! Αυτός είναι ο δρόμος που βαδίζουμε και σήμερα, 138 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατών του Σικάγο που αγωνίστηκαν για το 8ωρο. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά, μέχρι οι λαοί να νικήσουν!

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανεργία, ελαστική εργασία, μισοδουλειά και μισθοί που βρίσκονται τόαο χαμηλά, ώστε να μη βγαίνει, όχι ο μήνας, αλλά ούτε το 15θήμερα πλέον.

Τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που σε ενάμιση μήνα απολύονται για ακόμη μια φορά, αλλά και κάθε συμβασιούχος, σε κάθε κλάδο, Τα γνωρίζουν οι νεοδιόριστοι που εκβιάζονται ότι δε θα μονιμοποιηθούν, αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που σέρνονται κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια για το δίκαιο αγώνα τους απέναντι στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο και στην Περιφέρεια, στο Νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ, που ζουν την ανασφάλεια, την εγκατάλειψη, την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών. Τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πού ζουν τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς πείνας και οι αυτοαπασχολούμενοι, που βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τα χρέη να τρέχουν. Τα μικρομάγαζα που στενάζουν.

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα «άλλα Τέμπη» που βρίσκονται παντού γύρω μας, γιατί η ζωή μας μπαίνει στο ζύγι του κόστους. Δεν θα ανεχτούμε ότι στους χώρους δουλειάς, κάθε τρεις μέρες έχουμε έναν νεκρό, που φορτώνουν τάχα σε «ανθρώπινο λάθος». Δεν θα ανεχτούμε την άθλια κατάσταση σε πολλά σχολεία, με μαθητές που στοιβάζονται στα κοντέινερ και τρέχουν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προαύλια, σχεδόν 4 χρόνια μετά το σεισμό του ’20, όταν μάλιστα ξέρουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του Νοσοκομείου μας. Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας δωρεάν υγείας με τα επί πληρωμή απογευματινά Ιατρεία.

Δεν θα ανεχτούμε να μας παίρνουν τα σπίτια τα κοράκια των τραπεζών.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή Σ.Σ.Ε., ξεπάγωμα των τριετιών. Για την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο όπως δηλαδή επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του κινήματος στο νησί μας, όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους απασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, να οργανώσουν τη δράση τους, ώστε και η σημερινή απεργία της Πρωτομαγιάς να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης των αγώνων μας, σε συνέχεια των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων στις 28 Φλεβάρη και 17 Απρίλη, κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που κάνουν τα πάντα για να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί στο δρόμο και στον αγώνα.

Καλούμε και σήμερα να ηχήσει ξανά το σύνθημα: Ή ΤΑ ΚΈΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Δεν ανεχόμαστε να αποτελεί η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών. Δεν ανεχόμαστε να πνίγονται συνάνθρωποί μας στα νερά του Αιγαίου, όπως χθες εδώ στη Σάμο, στο ναυάγιο με ένα νεκρό ακόμη άνθρωπο και 5 αγνοούμενους, όλοι πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της εξαθλίωσης που επιβάλλουν στους λαούς. Να σταματήσει η επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και Μ. Ανατολή που μετατρέπει το λαό μας σε στόχο και τη χώρα μας συμμέτοχο στο έγκλημα.

Να σταματήσει επιτέλους το έγκλημα της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ! ” Λευτεριά στη Παλαιστίνη” !

Μένουμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Σήμερα διαδηλώνουμε και φωνάζουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την ΑΠΕΡΓΙΑ της Πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, και να τη μετατρέψει σε κινητή εορτή του υπουργείου.

Τιμάμε τους αγώνες της παγκόσμιας εργατιάς, συστρατευόμαστε στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα, συστρατευόμαστε στον αγώνα για την ανατροπή της εκμετάλλευσης και τής βαρβαρότητας!

Βαδίζουμε στον δρόμο των εργατών του Σικάγο και όλων των ηρώων της παγκόσμιας εργατιάς! ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!