Ένα χρόνο μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Σάμου οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στο Άνω Βαθύ ζουν μέσα σε χαλάσματα και σε επικίνδυνα κτήρια. Τα επιδόματα ενοικίου καταβάλλονται με μεγάλες καθυστερήσεις ενώ οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Επίσης τίποτα δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ίδιος σεισμός σε Χίο και Ικαρία.  Δεν ξεχνάμε άλλωστε, ότι τεσσεράμισι χρόνια μετά το σεισμό της Βρίσας στη Λέσβο το χωριό παραμένει ερειπωμένο.

Το ελληνικό κράτος  έχει δημιουργήσει ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο με τελικό αποτέλεσμα να μην καλύπτει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ή και ανέγερσης στα  σεισμόπληκτα σπίτια και μικρομάγαζα των λαϊκών οικογενειών. Αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά με μικροδιαφοροποιήσεις κατά περίπτωση. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε κατά την συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης.

Η παράταξη  μας από το περασμένο Φλεβάρη έχει τονίσει πως “Και στους σεισμούς μόνο ο λαός σώζει το λαό” κι αυτό σημαίνει πως ο λαός της Σάμου μόνο με τους αγώνες του θα επιτύχει την λύση των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και θεσμούς. Σε αυτούς τους αγώνες το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι συμπαραστάτης και αρωγός με κάθε τρόπο και χωρίς προϋποθέσεις.